Hem Ekonomi Vinge på vindkraftverk i Björkvattnet gick av – barnfamilj i området

Vinge på vindkraftverk i Björkvattnet gick av – barnfamilj i området

förbi admin
0 kommentar

Enligt uppgifter till SVT Jämtland så befann sig en barnfamilj i området för att plocka hjortron då en regnskur drog in över området. I samband med det gick vingen sönder.

Parken ägs av företaget Treblade. De bekräftar händelsen.

– Vi vill inte spekulera i vad som kan vara orsaken, men det verkar inte ha varit några extrema vindar så vi undersöker lite olika parametrar just nu, säger Lars Bryngelsson som jobbar för OX2TCM – det företag som förvaltar vindkraftparken i fråga åt Treblade.

Drönare ska fotografera kraftverket

I undersökningen som nu pågår undersöker man bland annat data från vindkraftverket såsom vibrationer, temperaturer och hastighet. En drönarfotograf har också fått i uppdrag att fotografera den trasiga vingen.

Vingen gick av under torsdagskvällen. Foto: Privat

Lars Bryngelsson berättar att olyckan hände vid klockan 20.00 igår och att man infört ett säkerhetsavstånd på 250 meter runt det trasiga vindkraftverket samt spärrat av vägen som leder dit. En av vingarna har brustit och delar av den har fallit till marken, medan vissa delar av vingen sitter kvar. Inga personer ska ha skadats i samband med händelsen.

– Totalt sett under de 14 år vi jobbat med att förvalta vindkraftparker har vi sett liknande fall en handfull gånger. Så det här är en sällsynt händelse, men det sker, säger Lars Bryngelsson.

Han säger att företaget förvaltar totalt 600 turbiner i Sverige, Finland och Litauen.

Haveri inom samma park förra året.

I slutet av sommaren 2021 gick en vinge sönder i samma vindkraftspark.

Då spärrade man av även ett område runt turbiner av samma modell. Just nu utreder man om samma åtgärd behövs även i år.

– Just nu har vi inga indikationer på att det skulle vara några problem med andra turbiner i parken, säger Lars Bryngelsson.

Du kanske också gillar