Lakimuutoksen myötä eläinten hoitajan pitää ilmoittautua eläinhoitorekisteriin. Pienten yhdistysten on vaikea löytää tietoja vapaaehtoisista, sillä tiedot eivät ole julkisia.
Eläinten hoidosta ja hyvinvoinnista vastaavalla Tanja Koskella on kiirettä.
Pelastettavia eläimiä on paljon Eläinsuojeluyhdistys Kuuralla Kokemäellä. Tänä vuonna on heille tullut 120 siiliä, lintua tai oravaa, jotka tarvitsevat apua.
Vuoden 2024 alusta alkaen luonnonvaraisten eläinten hoitamisesta on pitänyt tehdä ilmoitus. Näin viranomaiset voivat valvoa hoidon laatua paremmin ja varmistaa, että eläinten hoito on osaavissa käsissä.
Käytännössä varsinkin pienissä eläinsuojeluyhdistyksissä eläimiä voidaan antaa kotihoitoon. Hoitajien pitää rekisteröityä aluehallintovirastoon.
Kosken mukaan on hankala tietää, ketkä hoitajista ovat ilmoituksen tehneet. Tietoja pitäisi pyytää Ruokaviraston kirjaamosta.
– Ongelmana on se, että julkista tietoa ei ole saatavana mahdollisista hoitajista. Päivittäinen pulma on, mistä saadaan tiedot ja saadaan eläimet nopeasti hoitoon lyhyillä kuljetusmatkoilla, kertoo Koski.
Hän painottaa, että tavoitteena on nopea ja tehokas eläinten hoito, jotta turhalta kivulta, tuskalta ja kärsimykseltä vältyttäisiin.
Voit katsoa alla olevalta videolta, miten orvot siilinpoikaset pääsivät hoitoon Turussa.
Oikeiden ihmisten pitää hoitaa eläimiä
Läänineläinlääkäri Tea Ahtelo Lounais-Suomen aluehallintovirastosta myöntää, että julkista rekisteriä hoitajista ei ole mahdollista saada. Hoitajien on ilmoittauduttava eläintenpitäjien rekisteriin, jos hoitaa luonnonvaraisia eläimiä.
– Yksi vaihtoehto on, että ilmoituksen tehneet eläinsuojeluyhdistykset voisivat jakaa tietojaan ja keskenään luovuttaa niitä eteenpäin.
Tärkeintä on, että voidaan valvoa luonnonvarasten eläinten hoitoa ja oikeat ihmiset ovat hoitamassa niitä.
– Hoidon pitäisi olla lyhytaikaista. On ollut riski, että hoitaja kiintyy eläimeen liikaa ja välttämättä palauttaminen luontoon ei onnistukaan.
Valvontaa tekevät kuntien valvontaeläinlääkärit. Avi käy ilmoitukset läpi. Valvontaa tehdään riskinarvioinnin perusteella, ja valvontaa voidaan jatkossa harventaa, jos asiat ovat tarkastuksella olleet kunnossa.
Turkulaisyhdistyksessä eläimet hoidetaan omissa tiloissa
Turun eläinsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Pesonen kertoo, että heillä vapaaehtoiset eläintenhoitajat käyvät hoitamassa eläimiä yhdistyksen tiloissa.
– Meillä on luonnonvaraisten eläinten talo ja kissatalo, joissa vapaaehtoiset voivat auttaa eläinten hoidossa, esimerkiksi ruokinnassa ja tilojen siivoamisessa, kertoo Pesonen.
Yhdistykselle on tärkeää, että eläintä hoidetaan siten, että luontoon palauttaminen sujuu hyvin. Monesti hoitaja voi kiintyä eläimeen kotona ja eläimestä voi tulla liian kesy, jos hoitajalla ei ole kokemusta luonnonvaraisten eläinten hoidosta.
Kun luonnonvaraisia eläimiä palautetaan luontoon, vapaaehtoinen alueen asukas voi auttaa eläintä aluksi esimerkiksi ruokkimalla sitä eläinsuojeluyhdistyksen antamien ohjeiden mukaisesti omalla pihallaan.
– Jos Turun eläinsuojeluyhdistyksellä tulisi tarvetta luonnonvaraisten eläinten hoitoon omien toimipisteiden lisäksi vapaaehtoisten kotona, onnistuisi toimipaikaksi rekisteröityminen myös meidän yhdistyksen kautta, kertoo Pesonen.