Jyväskylän MM-rallit on ympäristöliike Elokapinan jäsenten Kaapo Riikosen ja Janna Peritalon mielestä hyvä kohde mielenilmauksille, koska se saa niin paljon mediahuomiota.
Kaapo Riikonen, 23, marssittaa ja huudattaa mielenosoittajia megafoni kädessään Jyväskylän Kävelykadulla. Jyväskyläläinen ympäristöaktivisti on vetämässä Elokapinan mielenosoitusta MM-ralleja vastaan.
Torstaina järjestetty mielenilmaus sujui rauhallisesti. Aina näin ei ole ollut. Riikonen osallistui Rallikapinaan myös kaksi vuotta sitten, jolloin vastamielenosoittajat ampuivat vesipyssyillä todennäköisesti lietelantaa heidän päälleen.
– Eihän se kivalta tuntunut, mutta meillä on ollut koulutus, jossa on käyty läpi sitä, että mielenosoituksissa on myös aina riskinsä.
Janna Peritalo, 32, asuu myös Jyväskylässä ja on ollut mukana Elokapinan toiminnassa pari vuotta. Hän ei ole kohdannut vielä muuta vihamielisyyttä kuin haukkumista ja uhkailua.
Mielenosoituksissa hänelle on esimerkiksi huudettu auton ikkunasta, että hänen päälleen pitäisi ajaa.
– Hetken aikaa pelottaa ja mietityttää, että onko se totta vai ei. Arvelen silti, että ehkä se on ainoastaan hiljentämistaktiikkaa ja on vielä tärkeämpää, etten hiljene.
Ralleja vastaan on kapinoitu vuosikausia. Myös perjantaina Elokapina järjestää kaksi pienempää mielenilmaisua Jyväskylän keskustassa.
Jyväskylän MM-rallien operatiivisen johtajan Markus Häkkisen mukaan Elokapinan mielenosoituksista ei aiheudu ralleille vahinkoa.
– Niin kauan kuin he ilmoittavat mielenilmauksistaan poliisille ja toimivat sen mukaan, en näe, että niistä koituisi mitään haittaa. Hyvin mahdutaan kaikki samaan kaupunkiin, kunhan eivät vaaranna tapahtuman järjestelyjä.
Kansalaistottelemattomuutta huomion vuoksi
Elokapina on tullut tunnetuksi monista kansalaistottelemattomista tempauksistaan, kuten tänä kesänä Helsingissä järjestetystä Myrskyvaroitus-mielenilmauksesta.
Noin 1 500 aktivistia pysäytti liikenteen, ja Peritalo oli myös mukana.
Riikonen ei osallistunut Myrskyvaroitukseeen, mutta on joutunut aiemmin Elokapinaan liittyen putkaan.
Tempaukset herättävät paljon kritiikkiä, mutta he seisovat niiden takana.
Riikosen mukaan on ikävää, että he joutuvat aiheuttamaan häiriötä. Hänen mielestään silti esimerkiksi katublokeissa syntyvä hetkellinen pysähtyminen on pientä verrattuna ilmastokriisin aiheuttamiin tuhoihin.
– Perinteiset mielenosoitukset eivät saa näkyvyyttä, koska niitä on alettu pitämään arkipäiväisinä, joten se ei enää riitä, kertoo Riikonen.
Mielenosoituksista sivullisille aiheutuvista haitoista he ovat pahoillaan.
– Emme ole tiellä, koska haluamme, vaan koska meidän on ilmastonmuutoksen vuoksi pakko, Peritalo sanoo.
Peritalo ei olisi valmis liikkeen vuoksi kuitenkaan ihan mihin tahansa.
– Minulle on tosi tärkeää se, joka on myös Elokapina arvo, että me olemme ehdottomasti väkivallaton liike. Emme tee mitään, mistä voi aiheutua muille suoraa vahinkoa.
Aktivismia luonnon puolesta
Filosofiaa Jyväskylän yliopistossa opiskelevalle Riikoselle opinnot ovat lisänneet kiinnostusta ympäristöasioihin. Hänen perheessään on puhuttu aina paljon politiikasta, mutta ei varsinaisesti ilmastoasioista.
Riikonen liittyi ympäristöliikkeeseen viisi vuotta sitten Joensuussa.
– Ilmastokriisi ja luontokato ovat niin isoja juttuja, että on pakko tehdä jotain. Elokapinan kautta pääsen tekemään mielestäni merkittävää työtä, kertoo Riikonen.
IT-alalla työskentelevä Peritalo liittyi ympäristöliikkeeseen, koska koki olonsa samasta syystä niin toivottomaksi. Hän oli ihaillut Elokapinan toimintaa pitkään ja kokenut sen tärkeänä.
Hän ei aikaisemmin ole ollut missään muussa aktivismissa mukana.
Molempien perheet hyväksyvät aktivismin ja tukevat heitä siinä.