Perseidien tähdenlentoparven maksimi on maanantain ja tiistain välisenä yönä. Sääennuste lupaa Suomeen pääosin pilvetöntä taivasta ensi yöksi. Voit lähettää kuvan omasta havainnostasi tässä artikkelissa.
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Ensi yönä on odotettavissa perseidien tähdenlentoparven vilkkain hetki.
Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan mahdollisuus nähdä eniten tähdenlentoja on maanantain ja tiistain välisenä yönä 12.–13. elokuuta. Tuolloin voi tunnin aikana nähdä parhaimmillaan jopa 60 parveen kuuluvaa tähdenlentoa.
Tänä vuonna Kuu ei häiritse ja sää selkenee yöksi
Ursan mukaan Kuu ehtii Suomessa laskea horisontin taakse jo illalla, jolloin se ei kirkkaudellaan häiritse perseidien tarkkailua. Ursa kuitenkin muistuttaa, että pohjoisten öiden valoisuuden takia tähdenlentoja näkyy vain Oulun eteläpuolella.
Myös sää suosii tähdenlentojen tarkkailua.
– Suomessa sää selkenee yötä kohden. Ainoastaan maan keskiosissa voi esiintyä aamuyöstä paikoittain pilvipeitettä, kertoo Ylen meteorologi Laura Tuomola.
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo viestipalvelu X:ssä, että ensi yönä voi tähdenlentojen lisäksi nähdä myös revontulia.
Perseidit ovat syntyneet komeetasta
Ursa kertoo sivuillaan, että säännölliset meteoriparvet kuten perseidit muodostuvat pyrstötähtien eli komeettojen ydinten murusista ja pölystä, joita komeetat jättävät radalleen kiertäessään Auringon ympäri.
Perseidit aiheuttaa pyrstötähti nimeltä 109/P Swift-Tuttle, joka kiertää Auringon kerran 133 vuodessa. Ilmiö toistuu vuosittain samaan aikaan, koska maapallon rata avaruudessa kulkee lähellä pyrstötähden materiaalivanaa.
Lähetä meille kuva tähdenlennoista
Ursa opastaa, että maasta katsottuna perseidit näyttävät tulevan nimensä mukaisesti Perseuksen tähtikuvion suunnalta. Kannattaa siis tähyillä tähtikuvion suuntaan, joka pysyttelee koillisen ja idän suunnalla koko yön.
Perseus on elokuussa taivaalla korkeimmillaan aamuyöllä, jolloin tähdenlentoja voi nähdä eniten.
Hyviä katselupaikkoja voi etsiä esimerkiksi Ursan ylläpitämästä Tuhannen tähden paikkojen kartasta.
Bongasitko perseidejä? Saitko napattua tähdenlentoparvesta hyvän otoksen?
Lähetä se meille alla olevalla lomakkeella. Lisäksi tästä jutusta voit lukea yleisökuvien käytöstä Ylen sivuilla.