Luonnonmarja-ala ravistelee poikkeuksellisen laaja rikosepäilyjen vyyhti, jossa yrityksiä syytetään thaimaalaisiin marjanpoimijoihin kohdistuneesta hyväksikäytöstä.
Käräjäoikeudessa on vireillä kaksi oikeusjuttua, jossa kahden suuren marjayrityksen entisiä toimitusjohtajia syytetään kymmenistä törkeistä ihmiskaupparikoksista.
Yritysten syytetään käyttäneen hyväksi tai suorastaan huijanneen vuonna 2022 Suomeen tulleita thaimaalaisia monin tavoin.
Lisäksi julkisuudessa on ollut työ- ja elinkeinoministeriön virkamies, jota syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta omassa oikeudenkäynnissään.
Mistä koko vyyhdissä on kyse? Yle koosti juttuun tuoreimmat tiedot vakavista rikosepäilyistä ja -syytteistä.
Polarica
Yksi haaroista liittyy Polarica Marjanhankinta -nimiseen yritykseen, joka oli mukana tuomassa thaimaalaisia marjanpoimijoita Suomeen kesällä 2022.
Yrityksen entinen toimitusjohtaja Jukka Kristo sekä hänen thaimaalainen liikekumppaninsa Kalyakorn ”Durian” Phongpit ovat saaneet syytteet 77 törkeästä ihmiskaupasta. Phongpitin yritys vastasi poimijoiden rekrytoimisesta Thaimaassa.
Syytteiden mukaan kaksikko saattoi suuren joukon marjanpoimijoita pakkotyöhön ja ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin. Syyttäjä vaatii kaksikolle vähintään viiden vuoden vankeutta.
Syyttäjän sekä poliisin esitutkintamateriaalin perusteella poimijoiden oloissa oli lukuisia räikeitä epäkohtia.
Esimerkiksi poimijoille varatut asuintilat olivat viranomaisten mukaan paikoin luokattomia, ruoka syömäkelvotonta ja poimijoille luetut sopimusehdot kohtuuttomia.
Viranomaisten näkemyksen mukaan poimijat olivat riippuvaisia marjayrityksistä, eikä heillä ollut mahdollisuutta poistua maasta tai myydä marjoja muille yrittäjille.
Osa Suomeen tienestien perässä matkustaneista thaimaalaisista jäi jopa yrityksille velkaa marjakauden päätyttyä.
Oikeudenkäynti alkoi Lapin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla maanantaina. Varsinainen pääkäsittely aloitetaan ensi vuonna.
Oikeudessa ratkaistaan, olivatko poimijoiden olosuhteet asialliset vai käyttivätkö yrittäjät heitä hyväksi.
Polarica Marjahankinta Oy:n entinen toimitusjohtaja thaimaalainen liikekumppani ovat kiistäneet rikokset jyrkästi.
– Kysymys on poikkeuksellisesta ja vakavasta rikosasiasta. Arvioitavana oleva rikostunnusmerkistö on vaikeasti tulkittavissa. Syyte on kiistetty, koska tunnusmerkistössä tarkoitettua rikosta ei ole tapahtunut, kommentoi Kriston ja Polarica Marjanhankinta Oy:n asianajaja Kai Kotiranta tiedotteessa.
Kiantama
Myös toisen suuren marjayrityksen, Kiantama Oy:n toimitusjohtajaa Vernu Vasuntaa syytetään kymmenistä törkeistä ihmiskaupparikoksista omassa oikeudenkäynnissään.
Rikosepäilyt ovat hyvin samankaltaisia kuin Polarica-haarassa. Thaimaalaisia värvännyt Kalyakorn ”Durian” Phongpit on syytettynä myös Kiantaman tapauksessa.
Toimitusjohtaja Vasunnan sekä Phongpitin väitetään käyttäneen hyväksi thaimaalaisten marjanpoimijoiden heikkoa asemaa ja saattaneen nämä pakkotyöhön. Kaksikkoa syytetään 62 törkeästä ihmiskaupasta.
Syyttäjien näkemys on, että Suomeen saapuneita poimijoita vedätettiin miltei matkan joka käänteessä.
Myös Kiantaman tapauksessa poimijat tekivät syyttäjän mukaan ylipitkiä päiviä, joutuivat tyytymään kelvottomaan ruokaan ja majoitukseen sekä solmimaan kohtuuttomia ja ankaria sopimuksia.
Kumpikin sytetyistä on kiistänyt syyllisyytensä.
Vernu Vasunnan puolustus on väittänyt, että thai-poimijat hakeutuivat itse tarkoituksella Suomeen päästäkseen ihmiskaupan uhreille tarkoitetun järjestelmän piiriin.
Kiantama-oikeudenkäynti alkoi valmisteluistunnolla Lapin käräjäoikeudessa toukokuun lopulla. Varsinaisen pääkäsittelyn on määrä alkaa syyskuussa.
Lahjontaväitteet
Väitettyjen ihmiskaupparikosten lisäksi viranomaiset ovat selvitelleet epäiltyä lahjontatapausta.
Syyttäjän mukaan työ-ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen otti vastaan lahjuksen Polarica Marjahankinnan entiseltä toimitusjohtajalta Jukka Kristolta vuosina 2019-2022.
Syytteen yksityiskohdat tulevat julki ensi maanantaina, kun jutun käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa.
Rikosepäily on saanut paljon huomiota, sillä Sorainen oli keskeisessä asemassa luonnonmarja-alaan sekä thaimaalaisiin marjanpoimijoihin liittyvissä asioissa.
Hän on ollut muun muassa mukana lainsäädännön valmistelussa ja lupien myöntämisessä.
Lisäksi hänen on kerrottu tienneen thaipoimijoiden esille tuomista epäkohdista liittyen marjajätti Kiantamaan ja Polaricaan jo alkuvuonna 2020. Toimintaan ei kuitenkaan vielä tuolloin puututtu.
Soraisen oikeudenkäynnissä Polarica Marjahankinnan entistä toimitusjohtajaa syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta ja Polarican nykyistä toimitusjohtajaa Mari Onkamoa avunnannosta rikokseen.
Kaikki kolme ovat kiistäneet syytteet.
Yksi tapaus yhä tutkinnassa
Jo käräjille päätyneiden tapausten lisäksi poliisilla on vielä selviteltävänään Arctic Group -marjafirmaan liittyvät ihmiskauppaepäilyt.
Yrityksen toimitusjohtajaa Janne Naapankia epäillään törkeästä ihmiskaupasta. STT:n tietojen mukaan asianomistajia, eli thaimaalaisia marjanpoimijoita on jutussa noin sata.
Kuten Kiantaman ja Polarican tapauksissa, poliisi epäilee Artic Groupin nimissä marjoja poimineiden thaimaalaisten joutuneen hyväksikäytön uhriksi.
Poliisin tutkinta on venynyt, sillä alkuperäinen syytteen nostamisen määräpäivä oli jo viime toukokuussa.
Naapanki on kiistänyt kaikki rikosepäilyt.
Hän sai aiemmin tänä vuonna käräjätuomion toisessa tapauksessa törkeästä veropetoksesta ja kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta.