Poikkeusluvan saaminen edellyttää turkistarhoilta lisätoimia, joilla eläinten karkaaminen voidaan estää. Suomi kuitenkin kannattaa minkin nimeämistä EU:n vieraslajilistalle.
Euroopan komissio aikoo täydentää vieraslajiluetteloaan. Yksi listalle ehdolla olevista lajeista on minkki.
Vieraslajilistalle päätyminen tarkoittaa, että kyseistä eläinlajia ei saa kasvattaa unionin alueella. Jäsenvaltioilla on kuitenkin mahdollisuus hakea poikkeuslupaa, ja tähän varaudutaan nyt Suomessa.
Suomi sai 30 vuoden poikkeusluvan tarhauksen jatkamiselle, kun supikoira lisättiin EU:n vieraslajilistalle vuonna 2018.
Turkistarhoilta on päässyt karkuun minkkejä ja supikoiria, ja ne ovat päässeet lisääntymään luonnossa. Minkki vaikuttaa Suomessa kielteisesti yli 20 alkuperäislajiin.
Maa- ja metsätalousministeriön muistiossa todetaan Suomen kantana, että minkki on kiistattomasti haitallinen vieraslaji ja uhka luonnon monimuotoisuudelle. Suomi siis kannattaa minkin lisäämistä EU:n vieraslajiluetteloon, mutta aikoo hakea poikkeuslupaa tarhauksen jatkamiseksi.
Turkiseläinten karkaamisen estämiseksi lisätoimia
Poikkeusluvan saaminen tarhauksen jatkamiselle vaatii huolellista valmistelua, kertoo ympäristöneuvos Johanna Niemivuo-Lahti maa- ja metsätalousministeriöstä. Sitä tehtiin myös vuonna 2018.
– Turkistuotannon osalta on erittäin tärkeää, että eläimet eivät pääse karkaamaan. Esimerkiksi supikoiran tarhauksenkin yhteydessä poikkeusluvan saamiseksi valmisteltiin paljon lisää turvatoimia, että laji ei pääse karkaamaan luontoon.
Ministeriö painoittaa muistiossaan, että turkistarhoille on taattava riittävän pitkä siirtymäaika, 1–1,5 vuotta, että ne ehtivät toteuttaa vaaditut toimenpiteet, joilla estetään minkkien karkailu.
Eläinoikeusjärjestö Animalia vastustaa jyrkästi Suomen aikomusta hakea poikkeuslupaa.
– Turkistarhaus on julmaa ja epäeettistä, ja lisäksi poikkeusluvan hakeminen on lyhytnäköistä. Turkistarhaus on niin Suomessa kuin globaalisti kuoleva ala, ja sen jatkuva tukeminen on vastuutonta, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs tiedotteessa.
Suomi korostaa alueellisen elinkeinon merkitystä
Vieraslajiluettelon avulla pyritään turvaamaan luonnon monimuotoisuus. Tällä hetkellä EU:n vieraslajiluettelossa on 88 lajia.
Näitä lajeja ei saa tuoda unionin alueelle, pitää, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, sallia lisäämis-, kasvatus- tai viljelytarkoituksiin eikä päästää ympäristöön. Luetteloa täydennetään nyt neljännen kerran.
Poikkeuslupa kasvattamiseen voidaan myöntää tilanteissa, joissa se on tarpeen pakottavaan yleiseen etuun liittyvistä syistä, kuten sosiaalisista tai taloudellisista syistä.
Kesäkuussa päivitetyn muistion mukaan Suomessa on nykyisellään noin 90 minkkiturkistilaa, joissa on noin puoli miljoonaa minkkiä. Valtaosa turkistarhoista sijaitsee pohjalaismaakunnissa.
Komission esitys etenee julkisen kuulemiseen vuodenvaihteen tienoilla, jolloin jäsenmaat voivat kommentoida lajiluetteloa. Palautteen läpikäytyään komissio antaa lopullisen esityksen, minkä jälkeen jäsenmaat pääsevät äänestämään siitä.