Monissa jäsenmaissa on pyyhitty pöytää komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin toivomuksella saada komissaariehdokkaaksi sekä nainen että mies. EU-komissaareiksi on toistaiseksi ehdolla vain viisi naista.
16 maata tarjoaa mieskandidaattia. Viisi maata ei ole vielä kertonut ehdokastaan. Määräaika esityksille on perjantai. Keskusteluja ehdokkaista käydään yhä.
Nimi puuttuu esimerkiksi Italiasta, jossa kuitenkin esillä on ollut eniten miesehdokas Raffaele Fitto. Myös Tanska päätynee mieheen pitkän naisputken jälkeen.
Kun von der Leyen valittiin jatkamaan komission puheenjohtajana heinäkuussa, hän kertoi lähettävänsä jäsenmaihin kirjeen, jossa hän pyytää komissaariksi mies- ja naisehdokasta. Poikkeuksena ovat nykyisestä komissiosta jatkoon siirtyvät komissaarit.
– Jälleen kerran tavoitteenani on yhtä suuri osuus miehiä ja naisia kollegion pöydässä, von der Leyen linjasi.
Nykyistä väistyvää komissiota koottaessa ukaasi toimi, sillä naisia on vain kaksi vähemmän kuin miehiä.
Suomen komissaariehdokas Henna Virkkunen (kok.) erottuu joukossa edukseen, kun naisia on vain kourallinen. Naista ehdottavat myös Espanja, Ruotsi ja Kroatia. Lisäksi Viron Kaja Kallas on EU:n seuraava ulkopolitiikan korkea edustaja.
Taloussalkut ovat erityisen haluttuja
Virkkuselle toivotaan painavaa talouteen, teollisuuteen tai kilpailukykyyn liittyvää salkkua, jossa olisi kunnon budjetti.
EU:ta pitkään seurannut Elinkeinoelämän keskusliiton EU-asioiden johtaja Lotta Nymann-Lindegren uskoo Virkkusen mahdollisuuksiin, koska hänellä on meppi- että ministerikokemusta sekä hyvät verkostot.
– Meillä on tietenkin myös se etu, että Henna Virkkunen on nainen ja me tiedämme, että tähän komissioon on nimetty toistaiseksi aika vähän naisehdokkaita. Se on asia, jonka komission puheenjohtaja joutuu ottamaan huomioon, kun hän näitä salkkuja jakaa.
Myös komission lähde kertoo, että jo aikaisin naisehdokkaan nimenneelle maalle on luvassa painava salkku.
Taloussalkuista käydään kuitenkin kovaa kilpailua. Taloudesta ovat kiinnostuneita raskaan sarjan ehdokkaat kuten nykyinen sisämarkkinakomissaari, Ranskan Thierry Breton ja Puolan kokenut Piotr Serafin sekä monet muutkin miehet.
Von der Leyen on myös saattanut antaa maille lupauksia salkuista kun hän haali itselleen tukea jatkokaudelle taustakeskusteluissa.
Salkkujen rakentelu on vielä kesken. Ei tiedetä, tuleeko esimerkiksi sisämarkkinoihin tai kilpailukykyyn omat komissaarit vai yhdistetäänkö ne muuhun.
Brysselin huhumyllyssä esille on noussut, että Suomelle voisi sopia tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin painottuva salkku.
Se on yksi seuraavan komission painopisteistä, johon aiotaan myös lisätä rahaa.
Suomea voi kiinnostaa myös kilpailukomissaarin paikka, johon kuuluu muun muassa valtiontukiasioita.
Tutkija: von der Leyenin pitäisi vaatia lisää nimiä
Eurooppa-oikeuden professori Alberto Alemanno pitää komission muodostamista aiempaa vaikeampana, kun jäsenmaat eivät noudata pyyntöä nais- ja miesehdokkaista.
Kun valinnanvaraa erilaisista ehdokkaista olisi enemmän, salkkuja olisi helpompi jakaa eri maihin.
Taustalla vaikuttaa Alemannon mukaan se, että jäsenmaat antoivat selvästi von der Leyenille jatkokauden, joten ne arvelevat, ettei kaikkia hänen käskyjään tarvitse noudattaa.
Von der Leyenin pitää Alemannon mukaan vaatia jäsenmailta lisää nimiä.
– On pettymys, ellei von der Leyen toimi näin.
Myös Alemannon mukaan Suomi erottuu joukossa edukseen.
– Teillä on vahva asema, vahvempi kuin niillä monilla, jotka tarjoavat miesehdokasta ja vaativat painavaa salkkua.
Kiintiöehdokasta on vaikea löytää
Lotta Nymann-Lindegren ymmärtää, että jäsenmaiden on vaikea löytää henkilöitä suostumaan kakkosehdokkaaksi.
– Useimmissa jäsenvaltioissa on aika selvää etukäteen, kuka ehdokas on. Sitten tarvittaisiin vaihtoehto rinnalle ja annettaisiin komission puheenjohtajan tehdä valinta.
Ihannetapauksessa jäsenvaltiot ehdottaisivat hänen mukaansa vuoron perään naisia ja miehiä. Nyt naisten nimittäminen painottuu Pohjoismaihin kun taas monissa maissa ei ole ollut vielä kertaakaan naista komissaarina.
Nymann-Lindegrenin mukaan viisi vuotta sitten von der Leyen lupasi suoremmin painavia salkkuja naiskomissaaria esittäville maille. Se oli hyvä kannustin.
Parlamentti grillaa ehdokkaita
Kun von der Leyen on jakanut salkut, komissaariehdokkaat menevät EU-parlamentin kuultaviksi.
Parlamentti panee ehdokkaat koville. EU-vastaisia meppejä on aiempaa enemmän, joten kuulusteluista voi odottaa entistä tiukempia. Osa mepeistä arvostelee taatusti komission miesvaltaa.
Parlamentti on aiemmin vaihdattanut vähintään yhden komissaariehdokkaan toiseen.