Hem Ekonomi EU överväger sanktionspaket utan förbud mot rysk olja

EU överväger sanktionspaket utan förbud mot rysk olja

förbi admin
0 kommentar

På grund av fortsatt motstånd från Ungern kan EU tvingas vänta med sanktioner mot rysk olja för att få igenom andra delar av EU:s sjätte sanktionspaket.

Ännu har inget klartecken från EU:s 27 medlemsländer getts till förslaget på ett sjätte sanktionspaketet mot Ryssland som presenterades av EU-kommissionen den 4 maj, det rapporterar Svenska Dagbladet.

Främst beror det på Ungern, där premiärminister Viktor Orbán och hans regering motsätter sig ett stopp för import av rysk olja då det skulle slå för hårt mot Ungerns energiförsörjning, på grund av det kan oljedelen i sanktionspaketet tvingas vänta.

Överväger radikalt alternativ

Politico rapporterar att EU-diplomater nu överväger ett radikalt alternativ för att kringgå Ungerns ovilja att stoppa import av rysk olja: att parkera just den planen så att resten av det sjätte sanktionspaketet kan få klartecken från alla 27 medlemsländer medan arbetet med att nå en kompromissuppgörelse som Ungern kan acceptera fortgår.

En sådan försening av stoppet för rysk olja skulle vara ett stort bakslag för EU:s försök att motverka kriget i Ukraina och ett bakslag för EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som föreslog totalförbudet mot rysk olja.

Viktigt steg sanktionera rysk energi

I Bryssel ses sanktioner mot ryska fossila bränslen som ett viktigt steg mot att begränsa Rysslands inkomster som hjälper till att finansiera kriget.

”Det är frustrerande att vi inte kan gå vidare med de saker som är överenskomna. Så varför inte göra så här, vara pragmatisk och sedan fortsätta energidiskussionen?”, säger en EU-diplomat till Politico.

EU-diplomaten tillägger att det skulle sända en dålig signal att separera oljeförbudet från sanktionspaketet och att det mycket väl kan motarbetas av en del länder. På fredag ska diplomater träffas, men huruvida sanktionspaketet mot Ryssland ska diskuteras är ännu inte klart.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ungern vägrar sanktioner [Dagens PS]

Du kanske också gillar