EU ja Britannia jatkavat keskusteluja nuorten työskentelyn, opiskelun ja matkustamisen sallimiseksi rajoitetuksi ajaksi.
- Paula Tapiola
- Anni Kavander
- STT
Euroopan unionin ja Britannia ovat sopineet uudesta yhteystyösopimuksesta. Sopimuksen tarkoituksena on lähentää suhteita brexitin jälkeen.
Sopimus julkaistiin tänään maanantaina EU:n ja Britannian huippukokouksessa Lontoossa tänään maanantaina. Britannian pääministeri Keir Starmer isännöi Euroopan komission puheenjohtajaa Ursula von der Leyenia ja muita EU:n korkeita virkamiehiä.
Starmer kuvaili tiedotustilaisuudessa, että kokous merkitsee uuden aikakauden alkua Britannian ja EU:n suhteissa.
– Tämä sopimus on win-win-tilanne, hän sanoi.
Sopimus puolustuskumppanuudesta
Sopimukseen sisältyy puolustus- ja turvallisuuskumppanuus Britannian ja EU:n välillä.
Kumppanuus sallii Britannian osallistua yhteisiin hankintoihin ja pääsyn EU:n valmistelemaan Safe-puolustusrahoitusvälineeseen, jonka arvo on 150 miljardia euroa.
Asia vaatii vielä kuitenkin lisäneuvotteluita Britannian ja EU:n välillä.
Kalastuksesta sopu
Kalastus on ollut yksi EU:n ja Britannian välejä Britannin EU-eron jälkeen hiertäneistä kysymyksistä. Myös tästä on nyt päästy sopuun.
Euroopan kalastusalukset päästetään brittivesille ainakin 12 vuoden ajan. Kaksi EU-diplomaattien vahvistaa BBC:lle, että sopimus on voimassa vuoteen 2038 asti. Nykyinen sopimus oli umpeutumassa ensi vuoden kesäkuussa.
Sopimus aiheuttanee kränää Britanniassa. Kalastajat ovat ilmaisseet huolensa asiasta.
Kalastuksen osuus Britannian bruttokansantuotteesta on vain 0,4 prosenttia, mutta se oli iso puheenaihe Brexit-kampanjan aikana.
Vastineena brittiläisten ruokatuotteiden tuontia EU:hun helpotetaan. BBC:n mukaan tällä sopimuksella ei ole aikarajaa.
Nuorten liikkuvuutta parannetaan
Britannia ja Euroopan unioni ovat sopineet työskentelevänsä kohti sopimusta, joka helpottaisi nuorten asumista ja työskentelyä eri puolilla Eurooppaa.
Sopimus sallisi nuorten työskennellä, opiskella tai matkustaa rajoitetun ajan toistensa maissa.
EU on ehdottanut, että sopimus koskisi 18–30-vuotiaita, ja he saisivat viettää ulkomailla neljä vuotta.
Kun Britannia erosi EU:sta, brittien vapaa liikkuvuus EU-alueella päättyi. Britit eivät edelleenkään tarvitse viisumia lyhyisiin matkoihin Schengen-alueelle.
Britannia haluaisi myös, että brittipassin haltijat voisivat käyttää EU-kansalaisten sähköisiä portteja rajanylityspaikoilla.
Lähde: Reuters, AP, AFP
Juttua muokattu 19.5. klo 15.30: Lisätty tietoja sopimuksesta sen julkistamisen jälkeen.