Hem Världen Eurovision-chefen: Det händer om Ukraina vinner

Eurovision-chefen: Det händer om Ukraina vinner

förbi admin
0 kommentar

Om Ukraina skulle vinna Eurovision song contest kommer EBU, som organiserar tävlingen, att diskutera möjliga lösningar med det nationella tv-bolaget UA:PBC.

– Den processen kommer vi starta med ett par veckor efter segern, oavsett vem som vinner, säger Martin Österdahl, EBU:s chef för Eurovision.

Det blir ett ESC 2023

Under coronapandemin ställdes tävlingen i Rotterdam in, men enligt Martin Österdahl kommer det inte att bli aktuellt om Ukraina skulle vinna. 

– Att vi har lokala konflikter har vi haft utrymme för i våra regler sedan lång tid tillbaka. Det svåra med pandemin var att vi inte kunde flytta tävlingen någonstans.

Osäker framtid för Ryssland

Ryssland tävlar inte i Eurovision i år, men har fortfarande tv-bolag med i samarbetsorganisationen EBU. Förra året uteslöts Belarus tv-bolag för att det vid ett flertal tillfällen misslyckats med att följa EBU:s yttrandefrihetsregler och har därmed inte tävlat i Eurovision sedan 2019. Nu pågår diskussioner om att utesluta även ryska tv-bolag.

– Det är ju välkänt vid det här laget att det pågår sådana diskussioner, men det är på EBU-nivå, jag sköter bara om den här tävlingen, säger Martin Österdahl.

Så det går inte att svara på om Ryssland kommer att kunna delta nästa år?

– Nej, tyvärr.

Du kanske också gillar