Hem Världen Evakueringsinsatsen fortsätter trots nya ryska anfall

Evakueringsinsatsen fortsätter trots nya ryska anfall

förbi admin
0 kommentar

Måndagens insats försenades på måndagen efter att bussarna stött på ”okända hinder”.

”Trots alla svårigheter måste evakueringarna från Mariupol till Zaporizjzja fortsätta”, skriver staden i ett uttalande på sitt officiella Telegramkonto.

Flera hundra civila är kvar i Azovstal, tillsammans med nästan 500 skadade soldater och i stålverket finns också många döda som inte kunnat begravas, uppger den ukrainska befälhavaren Denys Sjlega i en tv-sänd intervju.

– Tiotals små barn är fortfarande kvar i bunkrarna under verket, säger han enligt AP.

Innan söndagens evakuering – då omkring 100 ska ha evakuerats – uppgavs det röra sig om omkring 1 000 civila och uppskattningsvis 2 000 soldater. Uppemot 100 000 tros vara kvar i hela staden.

Utöver de som evakuerades från stålverket så kunde flera andra Mariupolbor dra nytta av vapenvilan och fly på egen hand. Men det finns också många som inte kan lämna staden utan hjälp.

– Människor utan bil kan inte lämna, de är desperata. Ni måste hämta dem, de har ingenting kvar. Vi hade ingenting kvar, säger Olena Gibert till AP.

Registrering av internflyktingar på måndagen, på en parkeringsplats i Zaporizjzja.

Foto: Ed Jones/AFP

Hon är en av dem som lämnade Mariupol i bil på söndagen och som på måndagen befann sig vid ett mottagningscenter i Zaporizjzja.

Även Anastasija Dembytska lyckades fly på söndagen tillsammans med sin dotter, sitt syskonbarn och deras hund. Hon berättar hur familjen överlevt genom att laga mat på en provisoriskt byggd spis, och genom att dricka vatten från en närliggande brunn. De gånger hon vågade titta ut genom sitt fönster såg hon hur raketer från de ryska anfallen flög mot Azovstal och hur ett moln av rök hängde över stålverket.

En ukrainsk officer som är på plats i Mariupol uppmanade Röda korset och FN att även försöka evakuera de sårade soldaterna. Många av dem är dock svåra att nå, sade han.

Svjatoslav Palamar, vice befälhavare för Azovbataljonen, säger att styrkorna i Azovstal hör ropen från sina sårade kollegor under rasmassorna.

– Det finns rasmassor. Vi har ingen speciell utrustning och det går inte för våra för soldaterna att lyfta spillror som väger flera ton med bara armarna, säger han till AP.

Svjatoslav Palamar själv är kvar i Mariupol. Azovbataljonen är en del av Ukrainas nationalgarde som har kopplats till högerextremism.

En kvinna som flytt i egen bil från Mariupol är rörd efter att precis ha anlänt till Zaporizjzja på måndagen.

En kvinna som flytt i egen bil från Mariupol är rörd efter att precis ha anlänt till Zaporizjzja på måndagen.

Foto: Ed Jones/AFP

Lyckade evakueringar som den från stålverket på söndagen har varit sällsynta under månaderna som gått sedan Ryssland invaderade Ukraina. Civila har vid flera tillfällen fått vara måltavlor för vissa ryska styrkor, inte minst i Mariupol.

FN:s organ för mänskliga rättigheter OHCHR har hittills lyckats bekräfta 3 153 civilas död, men den verkliga siffran är troligen betydligt högre. Kriget har också tvingat 7,7 miljoner ukrainare på flykt inom landets gränser och antalet som flytt ut ur landet överstiger nu 5,5 miljoner.

Du kanske också gillar