Hem Sverige Ewa Stenberg: Annie Lööf har börjat regeringsförhandlingen

Ewa Stenberg: Annie Lööf har börjat regeringsförhandlingen

förbi admin
0 kommentar

I valmanifestet lovar Centerpartiet att satsa på klimat, landsbygd, jämställdhet, företag och sänkta skatter. Hur ska partiet kunna förverkliga den agendan?

I praktiken har Centerpartiet bara en realistisk möjlighet för att få genomslag för sitt 38-sidiga valmanifest. Det är att återigen samarbeta med Socialdemokraterna, och också på något sätt med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Ulf Kristerssons moderater har inlett valspurten med att marknadsföra sitt lag. Det innehåller bland andra Sverigedemokraterna, men inte Centerpartiet. Tonläget är hårt mellan Annie Lööfs parti och de tidigare allianskamraterna. Centern är kategoriska motståndare till att samarbeta med Sverigedemokraterna, medan Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna valt att ta in Jimmie Åkessons parti i laget.

Annie Lööf säger att hennes parti vill vara en del av en ny regering. Det alternativ som då återstår är en regering ledd av Socialdemokraterna. Dagens valmanifest visar att en regering bestående av Centern och Socialdemokraterna kräver en tuff armbrytning. S-ledaren, den tidigare finansministern Magdalena Andersson, vill inte låta budgetunderskott och statsskuld växa. Samtidigt vill Socialdemokraterna likt de flesta andra partier genomföra stora utgiftsökningar, till exempel till försvaret. Därför talar Socialdemokraterna om en ny beredskapsskatt. Centern lovar tvärtemot att inte höja skatten på arbete, företagande och boende. ”Lägre skatter är alltid bättre än högre bidrag”, sade Annie Lööf till 700 samlade centerpolitiker på partiets valupptakt. Hon skär hellre ner på offentliga utgifter än höjer skatter. I det nya valmanifestet lovar Centern att skattetrycket ska sänkas.

Finns det något i valmanifestet som underlättar ett samarbete åt vänster?

Centerpartiet prioriterar klimat, jämställdhet och motstånd mot främlingsfientlig högernationalism högt. Det är frågor som partierna till vänster också driver.  Socialdemokraterna delar Annie Lööfs ambition att försöka göra en ny bred överenskommelse om energipolitiken.

Det är dryga fem veckor kvar till valdagen. Har valrörelsen kommit igång nu?

Ja, den har börjat lite försiktigt. Socialdemokraterna har till exempel lovat gratis sommarkort på regiontrafiken för gymnasister och studenter. KD vill öppna dna-register för brottsutredningar för att kunna klara upp fler grova brott. Moderaterna och Centerpartiet har haft sina valupptakter.

Både Ulf Kristersson och Annie Lööf betonade när de talade till sina valarbetare att opinionsläget är mycket jämt och att valet absolut inte är avgjort.

Ulf Kristersson sade att hans sida av politiken nu är precis lika stor som hela den andra sidan – trots att Centerpartiet, som han beskrev det, har bytt lag. Annie Lööf underströk att de 37 dagar som återstår till valdagen är en evighet i politiken ”allt kan fortfarande hända”.

Du kanske också gillar