Ravintolapalveluiden rooli on noussut entistä tärkeämpään rooliin, kerrotaan Maralta. Oulun Qstockissa kävijät kehuvat muun muassa kasvisruoan saatavuutta.
Festivaalikävijöille olennaista on, että ruokatarjoiluista erityisesti raskasta ruokaa, kertovat Oulun Qstock-musiikkifestivaalin kävijät. Myös monipuolinen ruokavalikoima saa kiitosta.
Oulun Kuusisaareen kahden päivän aikana noin 40 000 kävijää keräävässä Qstockissa ruokatarjoilu on keskitetty kahteen eri paikkaan ja 14 eri kojuun. Valikoimaan kuuluu muun muassa perinteisten hampurilaisten tai makkaraperunoiden lisäksi esimerkiksi hatsapureja ja kreikkalaista ruokaa.
Valikoima ei ole jäänyt huomaamatta myöskään festivaalikävijöiltä. Esimerkiksi oululainen Ida-Neea Heiskari sekä liminkalainen Veera Lehtopuro kehuvat monipuolista tarjontaa Ylelle.
Ravintolapalvelut ovatkin tulleet vuosien aikana yhä tärkeämpään rooliin festivaaleilla, toteaa Matkailu- ja ravintolapalveluiden yritysten työmarkkinajärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.
Mara selvitti jäsenfestivaaleiltaan kyselyllä muutama vuosi sitten ravintolapalveluiden osuutta festivaalien tuotosta. Ravintolapalveluiden osuus vaihteli Lapin mukaan keskimäärin noin 30–50 prosentin välillä.
– Ruoka- ja juomatarjoilun merkitys on kasvanut ja myöskin monipuolistunut. Ei ole pelkästään yhdenlaista ruokaa tarjolla, vaan eri yrittäjät tarjoavat oman erikoisosaamisalueensa mukaista ruokaa, Lappi sanoo.
Kasvisvaihtoehdon löytyminen tärkeää
Myös Qstockin ravintolapäällikön Pirjo Palonen vahvistaa, että kävijät vaativat monipuolisempaa ruokaa. Esimerkiksi kasvisvaihtoehto tulee löytyä lihan lisäksi.
– Kasvisruoka on noussut koko ajan ja sitä pitää myös saada ihan kunnolla joka pisteestä. Pitää olla joka vuosi hereillä, mitä ovat asukkaiden mielihalut, mutta myös pitää ne vanhat tutut siellä mukana, Palonen toteaa.
Kasvisruoan saatavuutta kiittelee myös oululainen Tuuli Turunen.
– Tuntuu, että joka kojulla on ollut ainakin yksi vegevaihtoehto, mikä on todella tärkeä itselle, Turunen sanoo.
”Tällaiset eväät kuuluvat kuvioon”
Monelle kävijälle festivaalien ruokaa on raskaampi eväs. Kebabannokset tilanneet oululaiset Maria ja Pekka Luokkanen kiittelevät ”mättöruoan” saatavuutta.
– Tällaiset evääthän oikeasti kuuluvat tähän kuvioon, toteaa Pekka Luokkanen noin 20 Qstock-vierailun kokemuksella.
Luokkasten kanssa samanlaisen näkemyksen jakavat myös muhoslaiset Juho Rautio ja Janne Vihattula, joista jälkimmäinen tiivistää ideaalin festivaaliruoan:
– Roskaruoka ja jäätelö.
Qstockissa omaa ruokakojuaan pitävän oululaisen hampurilaisravintola Kauppuri 5:n kokki Lari Lämsäkin korostaa, että festivaalien kävijöitä kiinnostaa pääsääntöisesti rasvainen ruoka, joka antaa energiaa juhlimiseen.
– Tietenkin jotkut tykkää kevyemmästä linjasta, mutta pääsääntöisesti se on se rasvainen grilliruoka, mikä kaikista eniten liikkuu festareilla, hän kertoo.