Hem Underhållning Fler vill arrangera Eurovision nästa år

Fler vill arrangera Eurovision nästa år

förbi admin
0 kommentar

Efter ukrainska Kalush Orchestras seger twittrade landets president ut att Ukraina ska stå värd nästa år:

“Vi ska göra allt för att en dag vara värd för Eurovisions deltagare och gäster i ukrainska Mariupol”, skrev Zelenskyj samtidigt som Kalush Orchestras frontperson, rapparen i den rosa hatten, Oleh Psiuk, uttryckte samma ambitioner.

– Jag är säker på att Ukraina nästa år kommer att glädjas åt att vara värd åt Europa i ett nytt integrerat och lyckligt Ukraina, sade han till BBC:s reporter.

100 miljoner kronor

Redan före segern påbörjades diskussionerna om vem som arrangerar om segertippade Ukraina skulle vinna – och några frivilliga har redan anmält sitt intresse. För några dagar sedan erbjöd sig Stockholms borgerliga styre att ta hand om tävlingen. Sist Sverige stod värd – 2016 – lade Stockholms stad 100 miljoner kronor på evenemanget, enligt Dagens Nyheter.

Ett liknande bud har kommit från det spanska public service-bolaget RTVE. Bedömare tror också att det blir Spanien eller något annat av de så kallade “big five”-länderna som får stå som arrangör. Till “big five” räknas Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien – det vill säga de länder som lägger mest pengar på Eurovision Song Contest och därmed är direktkvalificerade till finalerna. Ett förslag är att låta kvällens tvåa, Storbritannien, gå in som värd.

Historisk värd

Historiskt är det också Storbritannien som oftast – fyra gånger – klivit fram som räddaren i nöden när vinnarlandet inte velat eller kunnat arrangera nästa års final, enligt en sammanställning i The Sun.

Att ett annat än vinnarlandet blir värd för kommande års Eurovision har skett sex gånger tidigare. Senast det hände var efter Israels vinst med låten “Jerusalem” 1979. Israel tackade nej till att arrangera med hänvisning till kostnaden, varpå Nederländerna klev fram och genomförde finalen 1980 i Haag.

Sedan dess har vinnarländerna arrangerat året efter, så även Irland som i mitten på 1990-talet vann och arrangerade Eurovision Song Contest fyra gånger på fem år.

Frankfurt 1957: Tyskland arrangerade trots att Schweiz vunnit året innan.

London 1960: England klev in när Nederländerna inte ville arrangera tävlingen två gånger i rad.

London 1963: Frankrike hade arrangerat tävlingen tre gånger på fyra år, och sade nej till ännu en gång.

Edinburgh 1972: Storbritannien klev in när vinnaren Monaco saknade nödvändiga faciliteter för att arrangera.

Brighton 1974: Storbritannien ryckte ut igen – denna gång var det Luxemburg som inte ville arrangera när landet vann för andra årets i rad.

Haag 1980: Nederländerna arrangerade när Israel hade tackat nej av ekonomiska skäl.

Källa: The Sun med flera.

Du kanske också gillar