Hem Underhållning ”Förlorat två vänner i kriget”

”Förlorat två vänner i kriget”

förbi admin
0 kommentar

På tisdagen tog sig storfavoriterna Kalush Orchestra från Ukraina sig vidare från den första semifinalen till lördagens stora final.

När Expressen träffar frontmannen Oleh Psiuk, 27, på ett hotell i Turin har intervjuerna avlöst varandra under hela förmiddagen efter succén i semifinalen.

– Vi känner oss ganska lunga nu, men vi är väldigt tacksamma för alla som röstade på oss och stöttade oss och som hjälpt att promota ukrainsk musik. Det är vår vision i den här tävlingen.

Oleh Psiuk skrev bidraget ”Stefania” om och till sin mamma. Efter Rysslands invasion av Ukraina har låten kommit till att få en stor betydelse för många.

– Folk har verkligen börjat relatera till den efter att kriget bröt ut och de tänker på mor som i att Ukraina är moderlandet. De tänker på den när de saknar sina mammor, de är oroliga för dem, de är i fara så det är därför det gick djupare in i hjärtat på ukrainarna men vi hoppas också att folket i Europa ska gilla den här låten och att den talar till dem.

Har förlorat två vänner i kriget

Trots framgången och det stora stödet från fans runtom i Europa och hela världen gör sig oron för familj och vänner som är kvar i hemlandet ständigt påmind.

– Det är många bomblarm som ljuder dagligen i staden jag kommer från, Kalusj. Det är robotar som flyger över människors hus, de ser det på riktigt nu i regionen där mina vänner och familj bor, säger Oleh Psiuk och fortsätter:

– Du vet aldrig vad som kommer att hända. Jag har redan förlorat två vänner i kriget så det är väldigt tufft och svårt att hantera de här känslorna, säger sångaren och blir märkbart berörd.

Kalush Orchestra fick ett specialtillstånd av de ukrainska myndigheterna för att lämna Ukraina. Egentligen måste alla män mellan 18 och 60 år stanna kvar för att hjälpa till och försvara landet.

En av bandmedlemmarna, en dansare, har dock stannat kvar i Ukraina där han är en del av militären i Kiev.

– Vi pratar med honom, han mår bra just nu men han är vid frontlinjen för att skydda vårt land, säger Oleh Psiuk.

”Här för att säga att kulturen lever”

Under intervjun berättar Oleh Psiuk flera gånger att deras mål med Eurovision Song Contest är att visa upp ukrainsk musik och kultur.

– Den förstörs just i detta nu när vi pratar. Vi är här för att säga att kulturen lever, den är vibrerande och har mycket att ge till Europa.

Hela tanken bakom Kalush Orchestra är att blanda de ukrainska folkelementen med rap, förklarar Oleh Psiuk. 

Det visar sig inte bara i musiken utan även i kläderna de bär på scenen.

– Kläderna som jag bär är en kiptar, en gammal väst som är över 100 år gammal. Den andra huvudsångaren har också på sig en traditionell outfit från regionen jag kommer från och han spelar en flöjt som kallas talinka. Det är en väldigt gammal, nästan bortglömd. Andra bandmedlemmar spelar också traditionella instrument.

Ukraina har länge varit stora favoriter att stå som segrare i årets Eurovision Song Contest. Samtidigt menar Oleh Psiuk att de inte riktigt har tävlingen i fokus.

Vad skulle en vinst i Eurovision Song Contest betyda för er och för Ukraina?

– För Ukraina är en vinst viktig i alla aspekter och om vi verkligen vinner kommer det att lyfta ukrainarna mycket, och vi skulle vilja bidra till det.

Här stjäl Cornelia Jakobs showen – kuppen mitt i sändning

Starka känslorna under presskonferensen – och kuppen mitt i sändning

Du kanske också gillar