Hem Världen Första rättegången om krigsförbrytelser inleds i Ukraina

Första rättegången om krigsförbrytelser inleds i Ukraina

förbi admin
0 kommentar

Den åtalade soldaten är befälhavare för en rysk stridsvagnsdivision och befinner sig i ukrainskt förvar. Brottet han står åtalad för ska ha skett den 28 februari då han, enligt ukrainsk underrättelsetjänst, befann sig i Sumiregionen i nordvästra Ukraina som del av en rysk militärkonvoj.

Enligt underrättelseuppgifter ska soldaten tillsammans med en grupp andra ha stulit en bil för att fly när de ukrainska styrkorna besköt konvojen. I byn Chupakhivka såg soldaterna en obeväpnad civil ukrainsk man som cyklade och talade i telefon. Enligt åklagaren beordrades den åtalade soldaten att döda mannen ”så att han inte kunde rapportera in dem till ukrainska försvarare”. Mannen sköts i huvudet med en Kalasjnikov som stacks ut genom bilfönstret och lämnades att dö bara några meter ifrån sitt hus.

Enligt Ukrainas riksåklagare, Iryna Venediktova, har närmare 12 000 vittnesmål om krigsbrott samlats in sedan ryska invasionen inleddes den 24 februari och Unicef uppger att minst 100 barn har dödats i kriget bara under april månad.

Mot bakgrund av det kan rättegången som inleddes på fredagen ses som en stor propagandaseger för Ukraina, skriver The Guardian, och ytterligare två liknande rättegångar kommer sannolikt att starta inom några dagar. Det ena fallet gäller en rysk soldat som anklagas för mord och våldtäkt i Brovarskyregionen utanför Kiev. Soldaten ska ha brutit sig in i ett hus där han dödat en man och sedan upprepade gånger våldtagit en kvinna samt hotat henne och hennes barn med vapen.

Ukrainas riksåklagare, Iryna Venediktova.

Foto: Ziv Koren/TT

Ove Bring, professor emeritus i folkrätt på Stockholms universitet och Försvarshögskolan och tidigare folkrättsrådgivare till UD, ser i nuläget inga risker med att rättegångar gällande krigsförbrytelser inleds under pågående krig i Ukraina. Han skriver i en kommentar till DN:

”Jag välkomnar en krigsförbrytarrättegång i Ukraina när det nu finns möjlighet till det. Jag har fullt förtroende för riksåklagaren Iryna Vendiktova och tycker inte att vi i förväg ska ifrågasätta det ukrainska rättsväsendets hantering av frågan. Om det senare visar sig att kritik är befogad ska sådan framföras.”

På frågan om vem som egentligen bär ansvar för brottet när en soldat lyder order från en överordnad svarar han:

”Den anklagade kommer att åberopa ”superior orders”, att han bara lydde en högre order. Det fritar honom inte från ansvar eftersom alla soldater måste veta att man inte får skjuta på civila som inte tar del i striderna. Ansvaret ligger naturligtvis samtidigt på hans befäl som gav ordern.”

Det har även förekommit uppgifter om ukrainska soldater som begår krigsbrott. I slutet av mars släpptes en omtalad video som uppgavs visa hur ukrainska soldater misshandlar ryska krigsfångar och skjuter dem i benen. Flera medier, så som BBC och New York Times har försökt verifiera videon men flera frågetecken kvarstår även om den inte går att avfärda som oäkta.

I samband att videoklippet spreds uttalade sig Oleksiy Arestovych, en rådgivare till Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj, på sin Telegramkanal. Han kommenterade inte det specifika klippet men sa att ”alla krigsfångar ska behandlas i enlighet med Genèvekonventionen oavsett vilken din personliga uppfattning är”.

Du kanske också gillar