Hem Världen Fortsatt hårda strider i östra Ukraina

Fortsatt hårda strider i östra Ukraina

förbi admin
0 kommentar

Striderna fortsätter i Donbass i östra Ukraina. Ryska styrkor har dragit sig tillbaka från staden Charkiv och chefen för den regionala militärförvaltningen, Oleg Sinegubov, sade på söndagsmorgonen att Ukraina nu ska försöka ta den strategiskt viktiga staden Izium vid floden Donets, skriver Reuters.

– Våra styrkor har inlett en motoffensiv där. Fienden drar sig tillbaka på vissa fronter och det är ett resultat av våra styrkors karaktär.

Trots att Ryssland den senaste månaden har haft fokus på området har framgångarna varit få och enligt det brittiska försvarsministeriet har landet tappat kraft. Man uppskattar att de har förlorat en tredjedel av sina markstyrkor sedan krigets början och under nuvarande förhållanden kommer det ta minst en månad innan man kan få upp farten igen.

Men den ukrainska militären skriver i en rapport på söndagen att Ryssland, trots förlusterna, fortsätter avancera på andra platser i området och det ryska försvarsministeriet uppger att man dödade 100 ukrainska ”nationalister” i flera militära attacker under lördagen, skriver Reuters.

I ett tal på lördagskvällen sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ryssland fortfarande vill visa upp en seger och att situationen är väldigt svår i Donbass.

– På den åttionde dagen av invasionen känns det galet, men de kommer inte sluta försöka, sade han.

Ryssland vill hålla en folkomröstning i Mariupol, skriver the Guardian. Det är Petro Andrutjenko, rådgivare till borgmästaren i Mariupol, som uppger att ryska myndigheter vill göra staden till en del av Ryssland. Det skulle i sådant fall följa fredagens tillkännagivande från den georgiska utbrytarregionen Sydossetien som i juli kommer hålla en folkomröstning om att bli en del av Ryssland.

– Vi har fått information om att de ryska myndigheterna förbereder en folkomröstning och vi ser mängder av försök att integrera Mariupol i det ryska systemet, bland annat skolor och banker, säger Petro Andrutjenko.

Den sönderbombade staden som innan kriget hade omkring 400 000 invånare är nästan helt kontrollerad av Ryssland, men det är fortfarande omkring 2 000 soldater som gör motstånd i Azov-stålverket. Det brittiska försvarsministeriet skriver att införandet av pro-ryskt styre i ukrainska regioner är en viktig del i Rysslands politiska mål med kriget. Men att det hittills har införts i Chersonregionen ser de som ett tecken på att strategin misslyckas.

Du kanske också gillar