Useilla hyvinvointialueilla yrittäjiä vaaditaan ostamaan itselleen Vastuu groupin tarjoama Luotettava kumppani -palvelu, jotta omien palveluiden tarjoaminen on mahdollista.
Yrittäjät siis velvoitetaan maksamaan siitä, että he voivat edes tarjota töitään hyvinvointialueille. Kilpailutukseen osallistuminen ei vielä takaa varsinaista työtä.
Ennen kaikkea tämä on tullut vastaan palvelusetelien yhteydessä.
Palveluseteli on kunnan tai hyvinvointialueen myöntämä maksusitoumus, jolla asiakas voi hankkia tarvitsemansa palvelun, esimerkiksi fysioterapiaa tai kotihoitoa.
Etelä-Karjalan Parikkalassa lähes 30 vuotta fysioterapeuttina työskennellyt Maria Suhonen sanoo, että Luotettava kumppani -palvelussa maksetaan tyhjästä. Hänen kohdallaan tämä on ollut tilanne parin vuoden ajan.
– Ne samat samat tiedot löytyvät YTJ:n (Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä) rekisteristä.
Suhosen mukaan ne yrittäjät, joilla on palvelusetelin suhteen sopimus voimassa, toimittavat vuosittain hyvinvointialueelle vain yrittäjän eläkevakuutustodistuksen.
– Vastuu groupin palvelu ei edes toimita sitä, vaan meidän pitää toimittaa se itse, Suhonen sanoo.
Suhosen kaltaisen yrittäjän kohdalla kyseessä on siis ylimääräinen menoerä, josta ei ole käytännön hyötyä.
Palveluntarjoaja sanoo tiedostavansa ongelmat
Vastuu group tarjoaa ensisijaisesti 300 euron vuosimaksullista Luotettava kumppani -palveluaan yrityksille. Yhtiön mukaan palvelu mahdollistaa yrittäjille ajantasaisen, viranomaistietoon perustuvan tavan osoittaa tilaajavastuulain mukaiset velvoitteet. Myös halvempi, tilaajavastuulain täyttävä 160 euron vuosimaksun palvelu on mahdollista ostaa. Molempiin hintoihin tulee 25,5 prosentin arvonlisävero päälle.
Suhonen kertoo, ettei hänelle ole kerrottu halvemmasta vaihtoehdosta.
Vastuu groupin toimitusjohtaja Pekka Vanne vastasi Ylelle sähköpostitse. Hänen mukaansa Luotettava Kumppani -palvelun pakollisuus on hyvinvointialueiden oma linjaus.
Vanteen mukaan yhtiö ymmärtää pienyrittäjien kriittiset huomiot palvelun maksullisuudesta, etenkin tiukassa taloustilanteessa.
Vastuu group myös tiedostaa, että yhtiön palvelun kautta ei voida lähettää kaikkia tarvittavia hyvinvointialan dokumentteja. Vanne sanoo, että yhtiö kehittää toimintojaan tällä saralla.
”Epäreilu käytäntö”
Suomen fysioterapeutit ry:n erityisasiantuntija Jarmo Mäkelä sanoo, että yrittäjät kokevat käytännön epäreiluksi.
– Moni pienyrittäjä toimittaa kaikki tarvittavat dokumentit muutenkin, mutta nyt he joutuvat maksamaan vuosittain yli 300 euroa palvelusta, vaikka saattavat osallistua tarjouskilpailuihin vain kerran vuodessa.
Mäkelä kertoo yrittäjiltä tulleen liittoon paljon palautetta palvelun pakollisuudesta. Hänen mukaansa olisi reilua, jos yrittäjille annettaisiin mahdollisuus toimittaa vaadittavat dokumentit hyvinvointialueille itse.
Hän näkee ongelmana myös sen, että Luotettava kumppani -raportit sisältävät paljon tietoja, joita hyvinvointialueet eivät edes tarvitse.
– Ymmärrän kyllä Vastuu groupin liiketoiminnan ajatuksen. Palvelu on lähtöisin rakennusalalta, jossa tarpeet ovat erilaiset. Nyt sama käytäntö on siirretty terveyspalveluihin, Mäkelä sanoo.
Hyvinvointialueet ottavat asian käsittelyyn
Hyvinvointialueiden omistaman ja niiden etuja ajavan Hyvinvointialueyhtiö Hyvilin toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi sanoo ymmärtävänsä sekä Luotettava kumppani -palvelun käyttöä vaativia hyvinvointialueita että yrittäjiä.
Hänen mukaansa kilpailutus on aikaa vievää puuhaa myös hyvinvointialueille.
– Ymmärrän sen, jos jollakin hyvinvointialueilla sitä edellytetään.
Korkiakoski-Västin mukaan hyvinvointialueilla hankintaprosessit edellyttävät laadunvalvontaa ja monenlaisia tietoja, selvityksiä sekä raportteja palvelun myyjiltä. Se, että tilaaja pystyy katsomaan palveluntuottajan tiedot yhden rekisterin kautta, sujuvoittaa hankintaa.
– Ymmärrän toki myös äärimmäisen hyvin tuon yrittäjän näkökulman, varsinkin yksittäisessä vuotuisessa kilpailussa.
Korkiakoski-Västin mukaan jotkut hyvinvointialueet ovat luopuneet palvelun käytöstä.
– Se johtuu varmaan siitä, että yrityksiltä on tullut palautetta pakkokäytöstä ja hinnoittelusta.
Hän sanoo, että asiaa tullaan todennäköisesti käsittelemään tulevissa kokouksissa.
– Toivoisin, että tähän löytyy ratkaisuja, jotka ei maksa kenellekään mitään, mutta aika harvoin sellaiseen tilanteeseen päästään. Aina on joku maksajan paikalla.
Kela on luopunut suurilta osin Luotettava kumppani -palvelun käytöstä
Yle kertoi helmikuussa Kelan asettaneen vastaavia vaatimuksia palveluntarjoajilleen. Kevään aikana Kela on luopunut niistä monilta osin.
Kelan johtava asiantuntija Merja Rautio-Rajala sanoo, että Luotettava kumppani -palvelun tarvetta arvioitiin uudestaan Yle uutisten jutun jälkeen. Nyt se on poistettu vaatimuksista rekisteröitymismenettelyllä järjestettävissä palveluissa. Yrittäjät ja heidän käyttämänsä alihankkijat voivat valita, käyttävätkö Vastuu groupin palvelua vai toimittavatko tietonsa itse.
Rautio-Rajalan mukaan joissain kilpailutettujen kuntoutuspalvelujen sopimuksissa on vaatimuksena palveluntuottajan liittyminen Vastuu groupin Luotettava kumppani-palveluun ensimmäisen sopimusvuoden loppuun mennessä, mutta tätäkin tullaan arvioimaan uudestaan.
– Voi olla, että tulevissa kuntoutuspalvelujen kilpailutuksissa vaatimusta liittyä Vastuu groupin palveluun sopimuskauden aikana arvioidaan samansuuntaisesti kuin rekisteröitymismenettelyssä, Rautio-Rajala sanoo.
Rekisteröitymismenettelyssä Kela määrittää palvelun hinnan ja kaikki ehdot täyttävät palveluntuottajat voivat rekisteröityä mukaan. Tarjouskilpailussa Kela julkaisee tarjouspyynnön, tarjoaja jättää tarjouksen ja tarjoajien valinta tehdään tarjouspyynnössä kerrotuilla ehdoilla.
Rautio-Rajala sanoo yllättyneensä yrittäjien palautteesta Luotettava kumppani -palvelun käytöstä.
– Rehellisesti sanottuna se ei ole aiheuttanut yrityksissä minkäänlaisia tunnekuohuja. Se voi tosin johtua siitä, että kilpailutuksissa ovat pärjänneet aika isot yritykset.