BERLIINI / HELSINKI Alkuvuodesta X-viestipalvelussa levisi erikoinen video.
Gigoloksi itsensä esittelevä ”Kingsley” sanoo viettäneensä ”upean yön” Saksan ulkoministerin kanssa.
Saksan ulkopolitiikkaa johtaa vihreät-puolueen Annalena Baerbock. ”Kingsleyn” mukaan Baerbock on ostanut häneltä säännöllisesti seksipalveluita.
Saksalaismedia on todistanut kyseisen videon väärennökseksi jo viime kesänä.
Video on esimerkki taktiikasta, jolla Venäjä pyrkii häpäisemään järjestelmällisesti demokraattisia puolueita, disinformaatiotutkija Julia Smirnova sanoo.
– Pääkohteina ovat sosiaalidemokraatit ja vihreät ja nyttemmin myös kristillisdemokraatit eli CDU.
Smirnova tutkii Saksan sosiaalisessa mediassa leviävää harhaanjohtavaa tietoa ja propagandaa Cemas-tutkimuskeskuksessa Berliinissä.
Yhdysvaltain varapresidentti J.D. Vance syytti viikonloppuna Eurooppaa sananvapauden rajoittamisesta. Samaan aikaan ulkoiset vaikuttamisyritykset uhkaavat Saksan vaaleja ehkä enemmän kuin koskaan ennen. Parlamenttivaaleihin on aikaa viikko.
Venäjällä on käynnissä samanaikaisesti useita vaikuttamiskampanjoita, Smirnova sanoo.
Tämä juttu kertoo, miten saksalaisäänestäjiin yritetään juuri nyt vaikuttaa. Yle julkaisee esimerkkejä sosiaalisessa mediassa leviävistä valheista vaikuttamiskeinojen havainnollistamiseksi.
Alla näkyy ote videosta, jossa puhuja väittää esiintyvänsä gigolona eli maksullisena miesseuralaisena. Saksan ulkoministeriä mustamaalaava video leviää yhä somessa:
Sinne video oli päätynyt nigerialaisen sanomalehden verkkosivuilta.
Nigerialaislehdessä video olikin ollut maksettu mainos. Sen maksaja ei ole selvinnyt.
Venäjä pyrkii häpäisemään Ukrainan tukijoita
Tutkijoiden mukaan Venäjä alkoi syöttää propagandaa ja valeuutisia verkkoon kiihtyvällä tahdilla jo viikkoja ennen vaaleja.
Kremlin tavoite on heikentää Eurooppaa ja samalla Ukrainan saamaa tukea.
Venäjän näkökulmasta Ukrainaa tukevat Saksassa eniten CDU ja vihreät, Smirnova sanoo. Tämä näkyy Venäjän mustamaalauskampanjoina.
– Tuorein valheellinen väite oli, että ukrainalaiset varastivat vihreän puolueen avulla maalauksia eräästä saksalaisesta museosta, Smirnova kertoo.
Ukrainalaisten mollaaminen on Venäjän kampanjoiden keskeistä sisältöä.
Helmikuussa julkaistu valeuutinen väitti, että ukrainalaiset rekrytoivat saksalaisteinejä ja maahanmuuttajia tekemään terrori-iskuja:
Venäjä naamioi valheita uutisiksi
Valheellisten uutisten ja videoiden levittäminen liittyy Doppelgänger-nimellä tunnettuun strategiaan. Doppelgänger tarkoittaa kaksoisolentoa.
Siinä Venäjä työntää sosiaalisen median alustoille valeuutisia, joiden ulkoasu muistuttaa tunnettujen tiedotusvälineiden verkkosivuja.
Ihminen voi luulla, että sisältö on peräisin vaikkapa saksalaisesta laatulehdestä.
Saksan viranomaiset ovat tunnistaneet jo nyt yli sata valeuutissivustoa, jotka on suunniteltu tällaisen propagandan levittämiseen.
Venäjä käyttää hyväkseen erityisesti maahanmuuttoon ja taloustaantumaan liittyviä ongelmia ja pelkoja.
Tammikuussa Instagramissa levisi video, jossa kahden afganistanilaistaustaisen miehen väitetään myrkyttäneen ja raiskanneen 18-vuotiaan tytön Frankfurtissa. Videon mukaan tyttöä kidutettiin.
Tähän mennessä julkaisun on nähnyt yli 800 000 ihmistä.
Saksalaismedia on osoittanut videon valheelliseksi. Sisältö näyttää saaneen inspiraatiota joulukuussa 2024 käydystä oikeuskäsittelystä, jonka päätteeksi kaksi afganistanilaistaustaista miestä vapautettiin syytteistä.
Haamutilit täyttävät sosiaalisen median alustat
Venäläiset tilit syytävät myös tiettyihin ehdokkaisiin liittyvää sisältöä.
– Viesteissä tuetaan eniten äärioikeistolaista AfD:tä ja pienemmässä mittakaavassa BSW:tä, Smirnova sanoo.
Vasemmistopopulistinen BSW tunnetaan Venäjää myötäilevästä linjastaan.
Doppelgänger-taktiikan lisäksi Venäjä käyttää niin kutsuttua ylikuormitustaktiikka.
Siinä useat haamutilit alkavat puskea samaa viestiä nopeasti sosiaalisen median alustalle. Tarkoitus on luoda kuva aiheen laajasta suosiosta ja hämmentää julkista keskustelua.
Näitä viestejä jakavat Saksassa toimivat Venäjä-myönteiset somevaikuttajat sadoilletuhansille seuraajilleen, saksalainen tutkivan journalismin yksikkö Correctiv kertoo.
Saksan viranomaisten mukaan ”ylikuormituksen” määrä on lisääntynyt tammikuun lopusta alkaen selvästi, Politico-lehti kertoo saksalaisten viranomaisten raporttia siteeraten.
Viestien aiheena on usein Ukraina. Venäläiset yrittävät tyrkyttää näkemystä, että Saksan päättäjät asettavat ukrainalaiset omien kansalaistensa edelle.
Musk ei paljasta algoritmejaan
Propaganda leviää tutkijoiden mukaan eniten X:ssä ja eri Telegram-ryhmissä.
Itse alustat ovat osa ongelmaa.
Edes tutkijat eivät pääse selvittämään, mitä Venäjä tekee esimerkiksi viestipalvelu X:ssä.
EU:n digipalveluasetuksen (DSA) mukaan somealustojen on annettava tutkijoille pääsy olennaisiin tietoihin. Näin he voivat selvittää esimerkiksi, millä tavoin viestit leviävät.
Helmikuun alussa kaksi sosiaalisen median vaalivaikuttamisyrityksiä seuraavaa järjestöä teki kantelun viestipalvelu X:stä, koska se ei suostu avaamaan algoritmejaan.
Alla näet kuvakaappauksen disinformaatiovideosta. Sen tekijää ei tiedetä.
Osin äärioikeistolainen AfD-puolue pärjää sosiaalisessa mediassa Saksan puolueista parhaiten ainakin julkaisujen katsojamäärissä mitattuna.
AfD:n julkaisut saivat tammikuun aikana eri alustoilla 200 miljoonaa katselukertaa enemmän kuin toiseksi näkyvin puolue vihreät, Sparta-tutkimuslaitoksen kokoamista tiedoista selviää.
Osan tästä selittää se, että AfD:n jäsenet ovat myös aktiivisimpia postaajia useilla alustoilla.
Alla olevasta grafiikasta näet, että X-viestipalvelun postaukset tukivat voimakkaimmin AfD:tä. Torjuvimmin suhtauduttiin SPD:hen. Tiedot perustuvat Spartan analyysiin. Otanta on viikon ajalta.
EU-komissio tutkii parhaillaan, noudattavatko Meta, Tiktok ja X EU:n sääntöjä. Niiden mukaan somejättien on ehkäistävä vaalivaikuttamisyrityksiä alustoillaan.
X:n kohdalla tutkinta keskittyy siihen, antaako alusta lisänäkyvyyttä harhaanjohtavalle tiedolle vaalien alla.
Digisääntely vaatii yhteistyötä, mutta somealustoja ei kiinnosta
EU:ta on arvosteltu siitä, että se on liian hidas soveltamaan digipalveluasetustaan.
Arvostelu kiihtyi alkuvuodesta, kun X:n toimitusjohtaja Elon Musk sanoi AfD:n olevan ”Saksan ainoa toivo”. Hän tukee puoluetta avoimesti.
Sosiaalisen median jätti Meta on puolestaan lakkauttanut faktantarkistuksen. Toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on väittänyt, että se on liian puolueellista.
Ylen haastattelemia tutkijoita huolestuttaa Saksan vaalien alla eniten se, että somejättien kanssa on yhä vaikeampi keskustella.
Tämä voi olla suurempi riski kuin laitoin mainonta tai disinformaatiokampanjat.
– En ole niinkään huolissani yksittäisestä ongelmasta vaan siitä, että vaalien aikaan tapahtuu jotain pahaa eikä meillä ole mitään keinoa puuttua siihen, sanoo tutkimusjohtaja Oliver Marsh Berliinissä toimivasta Algorithm Watch -järjestöstä.
Hänen mukaansa somejätit ovat Saksan vaalien alla reagoineet yhä harvemmin tutkijoiden esittämiin huomioihin.
Samaa mieltä on Julia Smirnova. Hänen mukaansa venäläistoimijat pystyvät yhä perustamaan X:ään uusia propangandatilejä huolimatta tutkijoiden varoituksista.
– X:n pitäisi pystyä parempaan. Jos me tutkijat pystymme tunnistamaan Venäjän propagandatilejä, niin pystyy X:kin, Smirnova sanoo.
Muokattu 16.2. klo 10.26. Lisätty jutun alkuosaan lause Yhdysvaltain varapresidentti J.D. Vance syytti viikonloppuna Eurooppaa sananvapauden rajoittamisesta. Sama lause lisätty myös ingressin alkuun.