Hem Vetenskap och teknik Google introducerar Android 13, släpper andra betaversionen

Google introducerar Android 13, släpper andra betaversionen

förbi admin
0 kommentar

Google har släppt den andra betaversionen av Android 13 och har samtidigt introducerat systemet för användare. Sökjättens tidigare inlägg om Android 13 har bara riktat sig till utvecklare.

Flera av nyheterna har vi redan diskuterat, men detta är vad Google valt att fokusera på. Android 13 ger användare större kontroll över vilken personlig information som delas med appar, samt ökad kontroll över vilka filer appar får tillgång till. Istället för att ge tillgång till alla filer som tidigare går det nu att bara bevilja tillgång till bilder och videor, eller till musik och ljud.

Användare kan dessutom välja ut enstaka bilder och videor och bara ge en app tillgång till dessa, istället för till hela bildbiblioteket. Appar behöver be om tillåtelse för att få skicka aviseringar och Google har minskat antalet appar som behöver platstillåtelsen.

En annan integritetsförbättring är att Android raderar hela utklippshistoriken efter en kort stund, så att appar hindras från att läsa gamla urklipp. Android 13 kommer erbjuda en ny kategori bland inställningarna som förenar alla alternativ som berör säkerhet och integritet.

Den nya kategorin kan även guida användare och ge tips på hur säkerheten och integriteten kan förbättras. En annan punkt Google understryker är personanpassning och ”Material You”. Temafunktionen kommer erbjuda betydligt fler fasta färguppsättningar att välja mellan.

I Android 13 kan ikonteman fungera med appar från Play Store, förutsatt att utvecklaren lagt till stöd för funktionen – vilket är en enkel sak. Med andra ord blir finessen till sist användbar, då den inte bara gäller för Google-appar. Google kallar designen ”minimal, modern och enhetlig”.

Android 13 har nya uppspelningskontroller vars design ändras automatiskt utifrån skivans omslag. Google tar även upp att det kommer gå att ändra språk för enstaka appar, istället för att bara kunna ändra hela systemspråket som tidigare.

Skarpa Android 13 släpps framåt slutet av sommaren och början av hösten.

Du kanske också gillar