Sosiaaliturvaleikkausten myötä asunnottomien auttamispalveluihin on ilmestynyt uusi asiakasryhmä, työssäkäyvät pienituloiset.
Asunnottomien auttajilla on edessään kiireinen päivä, kun Pasilan päiväkeskus avaa ovensa elokuun ensimmäisenä perjantaina kesätauon jälkeen.
Ulosottolaitoksen tilastojen mukaan häädöt kasvoivat reippaasti alkuvuonna.
Häätöjen määrä nousi tammi–kesäkuussa keskimäärin viidenneksen viime vuoteen verrattuna. Monissa suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä häätöjen määrä lisääntyi vielä enemmän.
Kasvu näkyy asunnottomia auttavan yhdistyksen toiminnassa, kertoo Vailla Vakinaista Asuntoa ry:n (VVA) viestintäpäällikkö Erja Morottaja.
– Hallituksen alkuvuonna tekemät leikkaukset näkyivät jo kesään mennessä aika hyvin meidän palveluissa ja kävijöissä. Meille on tullut paljon asumisneuvontaan ja päiväkeskukseen uusia kävijöitä, joita ei ole aiemmin nähty.
Pienituloiset työssäkävijät uusi asiakasryhmä
Erja Morottaja kertoo, että sosiaaliturvaleikkausten myötä asiakaskuntaan on ilmestynyt uusi ryhmä: työssäkäyvät pienituloiset ihmiset. Monet heistä ovat saaneet kirjeen Kelalta.
– Nämä ihmiset ovat matalapalkka-aloilla ja tekevät pätkätöitä. Heillä ei enää riitä rahat vuokraan. He ovat saaneet asumistukea, mutta Kelalta tuleekin kirje, että asut liian kalliissa asunnossa. Vuokra voi olla 10, 20 tai 50 euroa yli rajan. Ihmisillä on hätä.
Hän huomauttaa, ettei pääkaupunkiseudulta löydy kovin helposti halpoja vuokra-asuntoja, joten pienituloisella ei ole juuri valinnanvaraa.
Morottajan mukaan työssäkäyvät ihmiset eivät ole ajatelleet, että asunnottomuus tulisi heidän kohdalleen.
– He eivät välttämättä edes tiedä, mistä lähteä hakemaan apua. He majoittuvat vaikka sukulaisten tai tuttavien luona ja piiloasunnottomina eivät näy tilastoissa tai palveluissa.
Kesällä on paljon piiloasunnottomuutta, koska lämpimillä keleillä oleillaan ulkona tai kavereiden, sukulaisten ja yösijan tarjoavien tuntemattomien nurkissa. Tämä voi altistaa erityisesti naiset ja seksuaalivähemmistöt hyväksikäytölle, Morottaja sanoo.
Suurin osa asunnottomista on miehiä, mutta nykyään yhdistyksen asiakkaina on yhä enemmän naisia, nuoria ja maahanmuuttajia. Esimerkiksi Baltiasta ja muista maista tänne houkutellut rakennustyöläiset ovat asuneet kimppakämpässä, joka on mennyt alta töiden loputtua.
Ajoissa saatu apu voisi estää kalliin ja pitkän häätöprosessin
Erja Morottaja painottaa, että häätö olisi monesti vältettävissä ja vuokraveloista voitaisiin neuvotella, jos ihminen hakisi apua riittävän ajoissa.
VVA:lla on käynnissä Stop häädöille -hanke, jolla pyritään ehkäisemään asunnottomuutta auttamalla ihmisiä, ennen kuin vaikea elämäntilanne eskaloituu kodin menetykseen.
– Häätöjen määrän lisääntyminen kyllä näkyy ja kuuluu asiakkaiden puheissa. Kun ihminen hakeutuu meidän palveluihin, siellä on jo häätöuhka taustalla tai pelkoa siitä, että häätö tulee kohta. Kun ihmisellä on vuokrarästejä, eikä hän pysty niitä hoitamaan, sen jälkeen on erittäin vaikea löytää vuokra-asuntoa.
– Nämä asiat huolestuttavat ja pelottavat ihmisiä aivan hirveästi.
Suomessa on tehty vuosia sinnikkäästi työtä kodittomuuden vähentämiseksi ja onnistuttukin laskemaan asunnottomien määrää merkittävästi. Kun vuonna 1987 Suomessa oli vielä lähes 20 000 asunnotonta, vuoden 2023 lopussa heitä oli noin 3 500.
Morottaja on erittäin huolissaan siitä, että leikkausten myötä asunnottomien määrä kasvaa.
– Meille on tulossa ihmisiä, jotka ovat todella kuormittavassa tilanteessa muutaman kriisin kohdanneina. Asunnottomuus on todella musertavaa. Se aiheuttaa turvattomuutta ja pelkoa ja vaikuttaa terveyteen.
Häätöjen taustalla voi olla päihde- ja mielenterveysongelmia, mutta myös yllättävät kriisit, kuten sairastuminen ja ero voivat aiheuttaa elämänhallinnan menetyksen ja johtaa talousvaikeuksiin. Moni häädetty on jo valmiiksi pienituloinen.
Asumisen rahoituksen ja kehittämiskeskuksen mukaan noin 90 prosenttia häädöistä johtuu vuokraveloista. Muita tyypillisiä syitä häädöille ovat häiriökäyttäytyminen, vuokrasopimuksen rikkominen, asunnon huono hoito tai asunnon luvaton eteenpäin vuokraaminen.
Häätö on pitkä ja kallis prosessi, jonka hinta vaihtelee 6 000 ja 10 000 euron välillä. Kulut maksaa sen hakija eli vuokranantaja.