Kesällä voimaan tullut alkoholiuudistus on viemässä Suomen EU-komission syyniin, EU-tuomioistuimeen ja edelleen oikeuteen vahingonkorvauksista.
Maan hallituksella ei ole kiirettä lähteä korjaamaan valuvikoja, joita kesällä voimaan tulleessa alkoholilain uudistuksessa on EU-sääntöjen näkökulmasta, vaikka EU-komissio ripitti asiasta Suomea jo viime talvena.
Ylen hallituslähteistä saamien tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö odottelee rauhassa EU-komission uutta yhteydenottoa ja reagoi saamiinsa kysymyksiin sitten. Siihen menee helposti kuukausia tai pidempään.
Kesällä voimaan tullut alkoholiuudistus on viemässä Suomea EU-komission syyniin, EU-tuomioistuimeen ja edelleen oikeuteen vahingonkorvauksista. Näin arvelee eurooppaoikeuden professori Juha Raitio Helsingin yliopistosta sunnuntaina julkaistussa Ylen jutussa.
Syynä on lakiin kirjattu valmistustaparajoite, joka istuu huonosti EU-sääntöihin. Rajoitteen vuoksi ruokakaupoissa saa myydä ainoastaan käymisteitse valmistettuja, 5,5-8-prosenttisia alkoholijuomia, mutta ei tislaamalla eli lähinnä vahvoista laimentamalla tehtyjä juomia. Näitä ovat olleet esimerkiksi lonkerot ja juomasekoitukset.
Asiasta on jo jätetty muutama valitus EU-komissioon, koska se syrjii osaa alan valmistajista.
Lausuntopalaute tyrmäsi
Alkoholiuudistuksen EU-ongelmat paljastuivat jo viime syksyn lausuntokierroksella. Tyrmäävän lausuntopalautteen jälkeen sosiaali- ja terveysministeriö laati uuden lakiluonnoksen, josta valmistustaparajoite oli poistettu.
Se ei kuitenkaan kelvannut hallituspuolue kristillisdemokraateille, joille alkoholipolitiikan löysäys oli muutenkin hankala hyväksyttävä. Niinpä laki ajettiin eduskunnassa läpi hallitusohjelmakirjauksen mukaisesti valmistustaparajoitteineen.
15-prosenttiset selvitykseen
Seuraavan, 15-prosenttiset alkoholijuomat ruokakauppoihin tuovan lakiuudistuksen valmistelu alkaa selvityksen teolla lähiviikkoina ja valmista on määrä olla kevään puoliväliriiheen mennessä.
Selvitys ruotii eri toteutusvaihtoehtoja ja myös Alkon asemaa uudistuksen jälkeen. Mahdollisesta lainvalmistelun aloittamisesta päätetään myöhemmin.
Selvityshenkilö ja ohjausryhmä on tarkoitus nimetä syyskuun alkupuolella.