Helsingin sote-budjettiin kaavaillaan 35 miljoonan leikkausta. Helsinki pitää maan hallituksen suunnitelmia epäoikeudenmukaisina.
Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialasta vastaava johtaja Juha Jolkkonen suomii kovin sanoin hallituksen aikeita leikata Helsingin sote-budjettia.
Jolkkosen mukaan päätöksiä tekevien on tärkeää tietää niiden mittaluokka. Hän kertoo, että 35 miljoonan euron vähennys Helsingin soterahoitukseen vastaa esimerkiksi noin 300 000:ta terveyskeskuslääkärikäyntiä tai 230:tä lastensuojelun sijaishuollon paikkaa.
– Emme suunnittele tällä hetkellä lääkärikäyntien tai henkilöstön vähentämistä, mutta mittaluokka on tämä, Jolkkonen lataa.
Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona, että hallitus suunnittelee tekevänsä kertaluontoisen leikkauksen Helsingin sote-budjettiin.
Hallitus perustelee tätä sillä, että Helsingin tekemä ylijäämäinen tulos vuosilta 2023 ja 2024 mahdollistaa leikkauksen. Hallituksella ei ole aikomusta kajota muiden hyvinvointialueiden rahoitukseen.
– Tehty esitys antaa vahvan viestin, että julkisen organisaation ei kannata säästää, Jolkkonen pohtii.
Hän korostaa, että Helsingin leikkauksia koskeva lakiesitys on varsin ongelmallinen koko sote-järjestelmän näkökulmasta, koska se osoittaa, että talouden tasapainoon pyrkiminen ei kannata, vaan kannattaa mieluummin tehdä koko ajan alijäämää, jos niin välttyy rahoituksen leikkauksilta.
Helsinki vaatii lakiesityksen muuttamista
Helsingin sote-leikkausta koskeva lakiesitys on parhaillaan lausuntokierroksella.
– Odotamme valtioneuvoston tekevän lausuntokierroksen jälkeen muutoksia lopulliseen esitykseen, jonka se antaa eduskunnalle. Esitystä on ehdottomasti muutettava niin, että 35 miljoonan euron rahoituksen leikkausta ei kohdenneta vain Helsingille, Juha Jolkkonen sanoo.
Hän muistuttaa, että Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala on säästänyt muutosohjelmallaan vuosina 2023–2024 noin 68 miljoonaa euroa.
Helsinki jatkaa muutosohjelmaansa ja pyrkii säästämään muun muassa lisäämällä lääkärien ja hoitajien etävastaanottoja.
– Valtio perisi Helsingiltä yli puolet säästetystä summasta takaisin.
Jolkkonen toteaa, että vaikka Helsingin menobudjetti on tälle vuodelle runsaat kolme miljardia euroa, 35 miljoonaa on iso raha myös helsinkiläisten palvelujen järjestämisessä.
– Leikkaus olisi suuruusluokaltaan pienehkö, jos se jaettaisiin tasaisesti ja oikeudenmukaisesti hyvinvointialueiden kesken.