Hem Hälsa 500 Klarna-anställda listar sig för nytt jobb (och Linkedin svämmar över!)

500 Klarna-anställda listar sig för nytt jobb (och Linkedin svämmar över!)

förbi admin
0 kommentar

Drygt 700 personer fick i veckan beskedet att de inte längre kunde jobba kvar på Klarna till följd av ett massivt sparpaket. Sedan dess har kritiska röster höjts mot företaget. De som skulle sägas upp har blivit tillsagda att jobba hemifrån, något kollektivavtal finns inte, och dessutom ska facket ha rundats (och de aktiva uppmanats att säga upp sig).

“Unfortunately, I was one of the 10 % impacted by the Klarna layoffs..”

“I will miss all Klarnauts out there..”

Så börjar och avslutas många av de Linkedin-inlägg som skrivits av Klarna-medarbetare de senaste dagarna, samtidigt som de uppdaterat sin profilbild med markeringen “#Opentowork”. Besvikelsen ligger tung, samtidigt som de säger sig vara tvungna att ha en positiv anda för att ta sig framåt. Det handlar om nästintill standardiserade inlägg, där vissa berättar att de har varit anställda i så lite som en vecka, medan andra har arbetat i många år.

En kvinna flyttade från Kina till Sverige i mars och kan nu inte flytta tillbaka på grund av covid-19-lockdowns. Samtidigt som hennes möbler är på ett skepp på väg till Sverige. En annan säger att Klarna skulle sponsrat hans arbetsvisum – som bara har tre veckors giltighet kvar. En tredje ropar ut besvikelsen över att han inom en 24-timmars period blev av med sitt jobb utan en förklaring eller exakt anledning.

Klarna har varit och är fortfarande ett av de hetaste företagen att arbeta på inom techbranschen. När 700 av de här talangerna från en dag till en annan helt plötsligt står utan jobb börjar dragkampen. Det syns inte minst i kommentarsfälten på Linkedin som fullkomligt kokar. Många rekryteringsfirmor och företag tar tillfället i akt att marknadsföra tjänster som just nu är lediga. Bland dessa finns byrågruppen ARC, Volvo Cars, Airmee, Tink, Tele2, Pleo, Spotify och ASSA, för att nämna några.

Listan med uppsägningar: “En guldgruva”

Sedan ett par dagar tillbaka florerar dessutom en lista med strax över 500 personer som har drabbats av uppsägningarna på Klarna, med alltifrån designers till ingenjörer. De har själva valt att skriva upp sig och lämnat sina privata mejladresser för rekryterare.

Det är oklart vem som är initiativtagare till listan, men den har delats flitigt av både marknadschefer och talangansvariga på företaget som kallar den för “en potentiell guldgruva”. Drygt 220 av de som har skrivit upp sig arbetar på Stockholmskontoret.

Breakit har varit i kontakt med flera nuvarande anställda och uppsagda på Klarna, men ingen vill uttala sig i dagsläget.

LÄS MER: Hundratals får lämna Klarna – men det här räcker inte Sebastian​

Du kanske också gillar