Vax i öronen, rapar och fisar. Det finns många saker våra kroppar sysslar med som kanske inte känns så trevliga. Samtliga funktioner behövs dock för att vi ska må bra. Så även om de är illaluktande, irriterande och kanske pinsamma så får vi stå ut med dem.
Här går ett flertal medicinska experter genom de åtta vanligaste kroppsfunktionerna och förklarar vikten av dem.
1. Öronvax
Upplever du en täppt känsla i örat? Då kan det bero på en ansamling av öronvax, även kallat cerumen. Om vaxet inte orsakar obehag är det faktiskt bra för dig.
– Öronvax är inte bara normalt, det är nödvändigt. Det skyddar öronen från saker som kan skada trumhinnan, som damm, hår och små insekter, säger Jaclyn Railsback läkare inom internmedicin vid Cleveland Clinic Florida Weston Hospital till HuffPost.
Öronvax skyddar öronen från saker som kan skada trumhinnan, som damm och hår. Foto: Katrina Brown / Shutterstock
Faktorer som kan påverka mängden öronvax är tidigare öronoperationer eller trauman, återkommande öroninfektioner eller att du bär hörapparat eller öronproppar.
– Om det inte finns ett allvarligt tillstånd, som hörselnedsättning eller infektion, är det bäst att låta öronvaxet vara.
2. Läckande bröstvårtor
Alla har inte läckande bröstvårtor, men har du precis fått barn kommer du sannolikt att uppleva detta.
– Din kropp producerar hellre för mycket än för lite mjölk i början av amningsprocessen. Den extra mjölken kan innebära en del kladd innan din kropp hittat balans vad gäller utbud och efterfrågan mellan dig och ditt barn, säger Whitney Casares, grundare och vd för Modern Mamas Club.
Läckande bröstvårtor är normalt när man ammar och är ett tydligt tecken på tung mjölkproduktion. Om andra vätskor läcker från bröstvårtorna, eller om du upplever smärta, ska du kontakta din läkare för att utesluta eventuella underliggande tillstånd.
3. Gas
Även om det kan kännas pinsamt och lite äckligt att fisa vid fel tillfälle så är fisar, eller flatulens som det heter med ett finare ord, ett naturligt resultat av matsmältningsprocessen.
– Det är ett sätt för din kropp att driva ut både svald luft och fermenterade biprodukter från osmält föda, säger gastroenterolog Brett Mendel.
Volymen och frekvensen av gasbildningen kan variera mycket från person till person och påverkas av kost, aktivitetsnivå, antibiotikaanvändning och till och med vilken höjd över havet du befinner dig på.
Dessutom kan fisar indikera att din kost innehåller mycket fibrer, vilket i sin tur kan signalera bra tarmhälsa. Fisar kan även förhindra oönskad magsmärta och uppblåsthet som vanligtvis orsakas av att man ”håller in den.”
Även om fisar är normalt, kan det vara jobbigt att fisa för mycket.
– Överskottsgas som leder till uppblåsthet och buksmärtor kan vara tecken på allvarliga medicinska tillstånd som du bör ta upp med din läkare, säger Brett Mendel.
Enligt Healthline innebär överdriven flatulens att man fiser mer än 20 gånger per dag. Även om detta ofta orsakas av en kost med hög fiberhalt, kan det i vissa sällsynta fall tyda på andra problem som till exempel Crohns sjukdom.
4. Rapar
Du har förmodligen fått höra att man inte ska rapa vid middagsbordet, men ibland måste man bara släppa ut den där rapen – för hälsans skull.
– Att rapa är kroppens sätt att driva ut överflödig gas från din mage och även om det kanske inte känns så trevligt så är det en normal kroppsfunktion. När vi sväljer mat eller dryck passerar den matstrupen och ner i magsäcken där magsyror och matsmältningsenzymer arbetar för att bryta ner maten till näringsämnen som vi använder för att få energi. Den processen skapar i sin tur gas, säger Jaclyn Railsback.
Att rapa är kroppens sätt att driva ut överflödig gas från din mage. Foto: Nicoleta Ionescu / Shutterstock
Om du alltid håller inne dina rapar kan du känna dig uppblåst – något som kan leda till obehag.
Även om några rapar inte är en anledning till oro bör du, om de blir alltför frekventa, kontakta din läkare. Det kan då vara så att du drabbats av tillstånd som gastroesofageal reflux (GERD), matsmältningsbesvär, gastrit, magsår eller IBS.
5. Vaginala flytningar
Vaginala flytningar är faktiskt ett tecken på ett hälsosamt reproduktionssystem.
– Det är ett sätt för din kropp göra sig av med döda celler och bakterier, hålla slidan ren och förhindra infektioner, säger Whitney Casares.
Även om flytningar är normala så kan det vara bra att kontakta läkare och de skulle lukta illa, orsaka sveda och klåda eller ändra färg. Det kan vara tecken på en infektion.
6. Slem
När du har snutit näsan kommer du troligen att se ett slem, snor, i näsduken. Det produceras naturligt av cellerna i din mun, svalg, näsa och bihålor.
– Slem spelar en viktig roll för att smörja och skydda dina övre och nedre luftvägar. Dess konsistens hjälper till att fånga upp potentiellt irriterande ämnen eftersom slemmet innehåller speciella antikroppar och proteiner som bekämpar skadliga bakterier som kan ta sig in i dina luftvägar, säger Jaclyn Railsback
Friskt slem tenderar att vara tunt och klart, men om du är sjuk eller har någon form av lungsjukdom så kan slemmet bli tjockt, få en annan färg och även orsaka andningssvårigheter.
7. Avföring
Som det populära ordspråket säger: ”Alla bajsar.”
Även om det kanske inte luktar speciellt trevligt är tarmrörelser den mekanism vår kropp använder sig av för att bli av med föda som inte kan smältas.
Undrar du hur ofta man bör bajsa? Rent generellt brukar man säga att allt från tre gånger om dagen till tre gånger i veckan är normalt. Foto: ssuaphotos / Shutterstock
Hur ofta ska man då bajsa?
– Rent generellt brukar man säga att allt från tre gånger om dagen till tre gånger i veckan är normalt, säger Brett Mendel.
Enligt Bristol Stool Chart är den ideala avföringen korvliknande med några sprickor i ytan och upp till två till 3 centimeter i diameter – eller en längre, lite ormliknande korv med en slät konsistens. Större avvikelser från dessa två typer bör man vara uppmärksam på och rådfråga sin läkare om.
Även om det är hälsosamt att bajsa så kan förändringar i tarmrörelser vara ett tecken på att något inte står rätt till i din kropp. Lider du av kronisk förstoppning, diarré eller har blod i avföringen så bör du kontakta läkare.
8. Var
När du får en infektion, som en stafylokockinfektion (bakteriell infektion) eller follikulit (infektion i en hårsäck), kan var bildas. Även om det inte känns som något bra så är det faktiskt det.
– Det vita som kommer ut från en infektion – varet – är en samling defensiva vita blodkroppar som attackerar bakterier för att fånga och döda dem, säger William Li, läkare och författare till boken ”Eat to beat disease” till HuffPost.
Det är oftast helt normalt med viss varbildning kort efter att man fått ett sår – ungefär en eller två dagar efter. Det betyder att de vita blodkropparna har flockats till det öppna såret och arbetar för att bekämpa bakterier. Om såret håller på att läka kommer det vanligtvis att vara luktfritt och inte visa några tecken på missfärgning.
När du precis fått en infektion kan dock varet lukta illa och såret kan kännas varmt vid beröring. Se därför till att söka vård och för att få såret undersökt och behandlat så att det läker så snabbt som möjligt.
LÄS MER: Hur är det med hörseln? Tecken du bör hålla koll på