Hem Hälsa Alla dessa larm är farliga i sig – VLT

Alla dessa larm är farliga i sig – VLT

förbi admin
0 kommentar

I veckan kom de. Socialstyrelsens nya aningen överraskande alkoholrekommendationer. Rekommendationer i sig är inga problem. Det är däremot alla larm. Det är helt enkelt livsfarligt att leva.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Anmäl text- och faktafel

Fyra små starköl vid ett tillfälle en gång i månaden. Det är sannerligen inga stora volymer. Trots det ska du erbjudas vård om du dricker mer, enligt Socialstyrelsens nya alkoholrekommendationer till hälso- och sjukvården.

I praktiken innebär det att majoriteten av den svenska befolkningen bör erbjudas vård. Det låter galet, men bakom rekommendationerna finns ny forskning som påvisar ökade risker, inte minst när det gäller cancer. Den ökade cancerrisken finns även när det gäller små mängder alkohol.

Annons

Annons

Forskningen visar att även små mängder alkohol ger en ökad cancerrisk. Därför har Socialstyrelsen kommit med nya alkoholrekommendationer.

Bild: Jerry Brodin

De nordiska näringsrekommendationerna (NNR) går ännu längre. Eftersom det inte finns någon säker gräns för alkoholkonsumtion är rådet där att man bör avstå från alkohol helt och hållet.

Tiderna har således ändrats snabbt. Alldeles nyss sades ett glas rödvin om dagen till och med vara nyttigt. Nu är all alkohol, till och med några få små öl i månaden farligt. Vem ska man tro på och hur bör man egentligen förhålla sig till alla dessa larm? Är inte larmen i sig farliga för vår mentala hälsa? De skapar nämligen mer oro än de gör nytta.

Även om cancer numera inte per automatik behöver innebära en dödsdom är diagnosen cancer och dess följdverkningar en skräck. Ingen vill bli svårt sjuk eller dö allt för ung. Vi vill leva friska och så länge vi får möjligheten.

Men, alla dessa cancerlarm. Även om jag inte har någon anledning att betvivla forskning av experter inom området är de en hälsorisk i sig. Under årens lopp har det nämligen kommit ständiga cancerlarm. Den svenske läkaren och professorn Lennart Hardell har i Svenska Dagbladet till och med utsetts till svensk mästare i cancerlarm.

Annons

Att avgaser, rökning och hög alkoholkonsumtion inte är nyttigt är det knappast någon som tvivlar på, men hur är det med alla andra larm? Kaffe, chips, rött kött. läsk, chips, mobiltelefoner och till och med ballonger har också målats upp som stora hälsofaror. Bland annat.

Annons

Ballonger. En hälsofara.?

Bild: Patricia Bergsten

Problemet är att åtminstone jag knappt lyssnar längre, inte minst för att bevara min mentala hälsa. För snart känns det som om att det är lika bra att lägga sig och vila under en sten i skogen där det är så ren luft som möjligt, motionera lagom och därefter leva på bär, bark, viltkött och fjällvatten. Men, det finns givetvis faror även i sådant leverne.

Vad än forskarna säger, vad än alla larm skriker ut, tror jag ändå att det bästa är att leva så sunt och lyckligt man bara kan. Allt är helt enkelt mer eller mindre farligt. Livet kommer obönhörligen att sluta med död. Men rädsla och oro innebär enbart en stress som kommer att göra livet så mycket sämre under den tid vi har nåden att leva.

Jag är varken expert eller läkare, men jag kommer fortsätta att njuta av ett glas gott vin och en god öl när jag känner för det. Jag är övertygad om att jag mår bättre, lever längre och framför allt lyckligare av att med måtta njuta av livets goda.

Ångest och ständigt rädsla leder däremot alltid till sämre hälsa.

Annons

Konstnären Ernst Billgren är en av alla kändisar som skapat sitt eget vin. Gör som Ernst. Njut av ett gott glas, om du känner för det. Det är åtminstone nyttigt för själen.

Bild: My Matson

Tre heta

Johanna Nordström

Torsdagen den 14 september var det premiär för ”2:22 A Ghost Story” på Rival i Stockholm. En av huvudrollerna innehas av komikern med rötterna i Västerås. Hon är dessutom nominerad till ett fint pris.

Annons

Bodil Malmberg

Hon är en av Västmanlands teaters fast anställda skådespelerskor, som i höst kan ses i bland annat föreställningen ”Himlavalvet”. För VLT Kultur berättar hon hur hon älskar den svårflörtade och karga Västeråspubliken.

Livesport på vlt.se

I helgen inleds säsongen 23/24 av SSL i innebandy. VLT sänder samtliga matcher med Rönnby direkt på sajten – inklusive slutspel. ”De är en outsider till guldet”, säger VLT:s sportchef Peter Hoffström.

Citat

Jag vägrar ägna livet åt att oroa mig för vad jag äter. Ingen frestelse är värd att missas bara för tre extra år på ålderdomshemmet.

John Mortimer (1923–2009), brittisk advokat och författare.

Inbäddat innehåll

Du kanske också gillar