Hem Hälsa Anna Jönsson Haag om samarbetet med Therese Johaug

Anna Jönsson Haag om samarbetet med Therese Johaug

förbi admin
0 kommentar

Två veckor har gått sen två av längdskidåkningens största profiler gemensamt gick ut med sitt budskap, dels på sina respektive Instagram-konton, dels i en debattartikel publicerad i Aftonbladet.

Responsen? 

– Otroligt fin. Det var Therese som hörde av sig och frågade mig om jag ville vara med och jag kände direkt att det var självklart. Det är ett så otroligt viktigt ämne att lyfta, säger Anna Jönsson Haag.

Hon fortsätter:

– Men vi är också väl medvetna om att det här bara är ett första steg. Både jag och Therese vill ta det här vidare och bygga vidare. Det här kräver engagemang och tid och vi får se vad nästa steg blir. 

I debattartikeln pekade Johaug och Jönsson Haag på en rapport från Folkhälsomyndigheten som visar på att unga kvinnor mår allt sämre. Samtidigt visar studier från Jämställdhetsmyndigheten att hälsoproblem är mer vanligt förekommande hos yrkesverksamma kvinnor än hos män.

Hyllas av norska OS-hjälten

Duon lyfte också problematiken kring den ökade närvaron på sociala medier och att många unga i dag får sin inspiration gällande levnadsvanor och livsstil från influencers.

Informationsflödet är oändligt.

Och långt ifrån alltid trovärdigt.

– För att balansera upp informationen tror jag därför att det är viktigt att få en motvikt till allt, med utgångspunkt i att dela med sig av sina egna erfarenheter. På gott och ont, säger Therese Johaug till Dagbladet. 


Therese Johaug avslutade precis sin framgångsrika karriär.

Foto: TORSTEIN BøE / NTB TT NYHETSBYRÅN


Den norska OS-hjälten Ragnhild Haga:

– Thereses och Annas initiativ är bra och viktigt. De flesta som är på sociala medier har ju en intention att få uppmärksamhet eller sälja något. Det är viktigt att unga förstår att andra på sociala medier försöker påverka dem.

Anna Jönsson Haag om sociala mediers påverkan

När SportExpressen pratar med Anna Jönsson Haag fyller 36-åringen i:

– Sociala medier kan ha en negativ påverkan på ungas mående med alla intryck som det innebär. Jag och Therese är inte fel- eller fläckfria på något sätt. Vi har inte gått genom livet och gjort allt rätt, men vi har lärt oss mycket längs vägen.

– Om vi då, på något sätt, kan bidra till att öppna upp kring det här att man inte alltid mår bra och kan dela med oss av de kunskaper som vi har, ja, då är ju det fantastiskt.Therese Johaug och Anna Jönsson Haag hoppas att fler elitidrottare ska dela med sig av sina erfarenheter.

– Som elitidrottare har vi jobbat med extremt kompetenta människor, inom flera områden, under våra karriärer. Så vi har lärt oss mycket. Sätter man ihop erfarenheten och kunskapsbanken man har byggt upp genom åren så har vi faktiskt ganska mycket i vår ryggsäck att dela med oss av.

– Vi vill uttrycka det, till skillnad från vissa influencers och inspiratörer på diverse forum, som inte besitter den kunskapen. Det är otroligt svårt att vara källkritisk i dag. Väldigt svårt för unga att sortera vilken väg som är rätt väg att gå.


Anna Jönsson Haag uppmuntrar elitidrottare till att dela med sig av sina kunskaper på sociala medier – som en motvikt till influencerkulturen.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Övertygade om träningens roll”

Hur kände du när du tog del av forskningen?

– Tyvärr var det väl ingen nyhet. Och det är det som är det tråkigaste, det sker ingen förändring. Vi kan inte skapa en förändring själva, det är inte det det handlar om. Vi tar liksom ett litet, litet, litet steg för att öppna upp och försöka få fler att tillsammans skapa en förändring och i förlängningen hjälpa varandra att må bättre.

– Vi är övertygade om att träningen spelar en stor roll för det psykiska välmåendet. Sen händer det ibland att träningen går över till att bli motsatsen till vad den är tänkt till, en belastning och en form av hets kring träning. Det är absolut inte det vi vill uppmuntra till, utan uppmuntra till sund träning som en otroligt viktig faktor i ett det stora pusslet.

Anna Haag avslutar:

– Det är väldigt viktigt att understryka att jag och Therese inte på något sätt ser oss som ofelbara. Vi är inga perfekta förebilder. Men vi har gått på våra minor längs vägen och vi har väldigt mycket kunskap som jag tror att många unga kan lära och dra nytta av. 

– Det handlar inte om att kritisera och dra alla influencers, som ju jag och Therese delvis också är, över samma kam, utan att öppna upp dialogen om att lyfta fram de med erfarenheter, kunskap och kompetens.

Du kanske också gillar