Hem Hälsa Annie Lööf: Unga som mår dåligt är ett misslyckande

Annie Lööf: Unga som mår dåligt är ett misslyckande

förbi admin
0 kommentar

Annie Lööf fokuserade i sitt jultal till stor del på situationen för unga i Sverige. Hon lyfte fram att 41 procent av elvaåriga flickor och 30 procent av pojkarna i samma ålder, mår dåligt minst två gånger i veckan. Många har ångest, självskadebeteende eller lider av depression.

Självmord är i dag den vanligaste dödsorsaken bland unga 15–24 år. 2019 tog 168 barn och unga sina liv och att långt fler vårdades på sjukhus för självmordsförsök.

Lööf: Helt avgörande

Enligt Lööf måste den negativa utvecklingen kring ungas ohälsa brytas.

– Det är helt avgörande för att bygga ett samhälle där vi ger kraft och samhällstro till varje människa, säger hon.

Centerpartiet vill därför se en satsning i fyra delar.

Centerledaren Annie Lööf fokuserade på ungas ohälsa i sitt jultal. Bild: Jessica Gow

Det handlar dels om att statens ska garantera 50 procent av kostnaden för Bris nationella stödlinje för unga men också att öka kunskapen om psykisk ohälsa hos skolans personal genom olika utbildningsinsatser. C vill också göra elevhälsan mer tillgänglig för unga, bland annat genom att bygga ut den digitalt, och öka utbytet mellan elevhälsan och den vanliga sjukvården.

– Sverige 2021 är ett land där alldeles för många unga mår dåligt, säger Lööf.

Varnar för SD

Hon tog dock också upp att det nu bara är 270 dagar kvar till nästa val, den 11 september 2022, och att hennes parti står fast vid att man inte vill ge ”ytterkantspartierna” V och SD något inflytande. Som exempel på tänkbara samarbeten lyfte hon fram den nya tyska regeringskoalitionen med liberaler, socialdemokrater och gröna.

Ännu en gång varnade hon för att ge Sverigedemokraterna inflytande.

– För första gången sedan demokratins genombrott för 100 år sedan kan ett högerpopulistiskt parti, grundat av nazister och med öppet främlingsfientliga åsikter, få direkt inflytande över hur Sverige styrs, säger Lööf.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar