Hem Hälsa Arbetsgivare kunde se att Johan tvångsvårdats – fick nej från över 400 jobb

Arbetsgivare kunde se att Johan tvångsvårdats – fick nej från över 400 jobb

förbi admin
0 kommentar

Johan, som egentligen heter något annat, har genomgått psykiatrisk tvångvård, vilket betyder att man frihetsberövas. Då behövs ett domstolsbeslut, även om man inte begått något brott. Den typ av domar kan till exempel arbetsgivare enkelt leta fram i rättsdatabasen Verifiera mot en avgift.

– Jag sökte exakt 444 jobb. Först var de positiva och sen på slutet så försvann man ur processen, det tvärvände liksom, säger Johan.

”Frustrerande”

Johan är högutbildad inom sitt fält och arbetsförmedlingen bedömde att han skulle ha goda chanser att få ett jobb. Efter att ha blivit tipsad av en bekant om att han kunde förekomma i Verifieras databas hittade han sig själv.

– Jag var ju redan frustrerad över att vara arbetslös och frustrationen och hopplösheten blev såklart ännu större, säger han.

I början av veckan beslutade Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, att Verifiera ska sluta tillhandahålla offentliga domar om psykiatrisk tvångsvård och missbruk – detta eftersom uppgifter om hälsa är extra känsliga personuppgifter.

”Får inte censurera”

Men Verifiera har ett utgivningsbevis och har därför samma grundlagsskydd som medier och journalister. Och företagets styrelseordförande menar att IMY sätter sig över lagen.

– Nu är det såhär att vi har en yttrandefrihetsgrundlag som skyddar publicistisk verksamhet precis som den ni håller på med på SVT, den får inte myndigheter lägga sig i och censurera på något sätt, säger Gunnar Axén.

De här personerna som kommit i kläm, som vill att IMY ska agera å deras vägnar, vad säger du till dem?

– IMY kan inte agera, precis som ni (SVT) så är vi skyddade av YGL och det här är offentliga handlingar.

Överklagar myndighetens beslut

Verifiera har meddelat att de kommer att överklaga IMY:s beslut till förvaltningsrätten. Men även om IMY skulle tvingas ändra sitt beslut vill Johan ha upprättelse.

– Jag kommer följa hur det här utvecklas. Om nu Verifiera propsar på att dessa uppgifter ska vara lättillgängliga på det här sättet har jag inget att förlora på en enskild stämningsansökan, säger han.

Du kanske också gillar