Hem Hälsa Börje Salming i tårar i Kanal 5:s ”Vem tror du att du är”

Börje Salming i tårar i Kanal 5:s ”Vem tror du att du är”

förbi admin
0 kommentar

Spelade in program innan ALS-diagnosen blev känd

Innan ALS-diagnosen blev känd medverkade Börje Salming i ett tv-program om släktforskning.

I kväll sänds det första avsnittet, där han får se en artikel om sin pappas död.

– Det går inte att läsa det här, säger hockeyikonen och brister ut i gråt.

I augusti berättade Börje Salming att han är sjuk i ALS. Den tidigare hockeyspelaren meddelade att han inte vill ge några intervjuer om nervsjukdomen eller sin hälsa.

Men några månader tidigare deltog Börje Salming i Kanal 5:s ”Vem tror du att du är?”, där en historiker hjälper honom att gräva i sin familjs historia.

I kväll sänds första avsnittet.

”Hade velat fiska med honom”

Allt börjar med att Börje högläser en artikel från 1956 om sin pappa Erland. Efter att ha stakat sig igenom orden ”dödsklämd i gruva, reparatören i LKAB Erland Salming” skjuter han ifrån sig tidningsurklippet och boxar till det med handen. Han gråter och säger att texten inte går att läsa.

– Jag fattade inte då. Jag var fem och ett halvt år och förstod inte så mycket av det, men det sitter djupt i en. Man har tänkt på om han kunde ha varit där och sett vad man gjort, om man bara hade fått fiska med honom, säger Salming när han samlat sig.

I programmet berättas den samiska släktens resa från 1700-talet i lappmarkerna. Hur svenska skolor i första hand inte lärde de samiska barnen att läsa och räkna, utan försökte få dem att överge sin religion och sin kultur.

År 1922 bytte familjen Sarri namn till Salming och flyttade sedermera till Kiruna där Börje föddes och tog de första skären i vad som kom att bli en av svensk hockeys mest framgångsrika karriärer.

”De vill inte berätta”

Det finns en till artikel om pappans död i LKAB:s gruva. Det är en kort insändare om att Erland var en god kamrat som lämnat dem i sina bästa år.

När Börje läser den väller tårarna fram på nytt. Trots att händelsen präglat honom djupt så har inte släkten velat säga mycket om olyckan eller pappans uppväxt.

– Nej, det är ingen som pratar om det. Jag har försökt fråga hans bröder om honom, men de vill inte berätta, säger Salming.

”Vem tror du att du är?” sänds på Kanal 5 klockan 21 i kväll och finns att streama på Discovery Plus.

Du kanske också gillar