RECENSION. Hon susade in som en frisk fläkt – eller är det kanske mer korrekt att jämföra det med en storm – från Los Angeles och om det var just det som fångade prins Harrys hjärta så var resten av Storbritannien inte lika lätt charmade av den frånskilda skådespelerskan Meghan Markle och hennes amerikanska sätt. Inte heller medlemmarna av kungafamiljen i denna monarkiernas monarki verkade redo för att utan motstånd låta dammet som lagt sig efter århundraden av traditioner och återhållna känslor röras upp utan motstånd.

Inte så vidare chockerande kan tyckas – motpoler brukar sällan glida sömlöst in i varandra och om Storbritannien är en kopp te med torrt kex till så är Kalifornien en matchalatte på havremjölk med en raw ball. Det är självklart att de två världarna skulle krocka så att det smällde om det men de enda som inte verkar förstått det är de två huvudpersonerna själva: Prins Harry och hans numera hustru Meghan Markle.
När den 38-årige hertigen av Sussex, Harry Charles Albert David of Wales, ger ut sin biografi är den lika delar ett försvarstal och en hagelbössa laddad för att pricka ett helt gäng kungliga fasaner. Den svenska titeln må låta som ett gammalt Kent-spår medan den engelska originaltiteln ”Spare” syftar klarare på prins Harrys roll i livet. Som lillebror och nummer två i brödraskaran var han reserven. Han som skulle fungera som en plan B om den ursprungliga kungaplanen – hans storebror William – inte visade sig duglig.
Det brukar ju sägas att familjen är värst men lägg – om du är kunglig – till folket i ekvationen så får du något ännu värre. Tänk att behöva göra en hel nation nöjd. Folkets vilja och särskilt deras välvilja är det som håller institutionen vid liv. Inga grundvalar får ruckas för mycket. Så när prins Harry valde att gifta sig med en person som inte motsvarade de traditionella kriterierna för en kunglig gemål kunde han ha gjort det med klart sinne. Men han är ärrad: ”När min fru och jag flydde härifrån för att rädda vår mentala hälsa” skriver han i biografins inledande sidor. Prins Harry verkar vilja ha upprättelse och få sin pappa och bror att förstå och söka försoning. Men det är återigen en krock mellan kronan och det moderna vanliga livet. De kan inte existera i samma rum. Man kan givetvis inte både äta en glutenfri kaka och ha den kvar.
‘Varför gjorde de vuxna så mot oss?’ frågar sig Harry.
Den senaste veckan har erbjudit en följetong av läckta delar från ”Den andre”. Det har varit historier om bråk med de närmsta i familjen – pappa Charles, styvmamma Camilla, brorsan William och dennes hustru Kate – och den hänsynslösa brittiska mediekåren. Men den som räknar med en ordentlig snaskfest kommer behöva läsa hela 300 sidor om prinsens skolgång, inomhusmiljön i olika kungliga herresäten och jaktstugor samt ett detaljerat berättande om prinsens tid i armén – innan den buffén ens dukas upp. Ja om man inte räknar med en handfull utportionerade bitar om prinsens stackars köldskadade penis som råkade illa ut under en resa till Nordpolen och som vid tiden för brodern Williams bröllop verkar ha åsamkat Harry en hel del bekymmer.
Den läsare som vill smaska i sig intriger får nöja sig med dessa som relativt sparsmakat berättade – allt i elegant översättning av erfarna Margareta Eklöf. Men det mesta har redan berättats i tidningar eller i den sex avsnitt långa dokumentären ”Harry & Meghan” som i december hade premiär på Netflix. Sätt inte i er 480 sidor av detta om ni bara är på jakt efter snabba skvallerfixar och inte vill slösa tid på meningar som ”Luften var tjock av knott” – en beskrivning av slottet Balmorals naturomgivningar – som förrätt.
Där den styltigt namngivna tredje delen ”Min själs kapten” är en ren eldgivning är de två inledande delarna framför allt en påminnelse till det brittiska folket om vad den 12-årige prins Harry genomled för deras skull. Han som gick efter sin mors kista, som tog emot blommor och bar främlingars sorg på sina knappt tonåriga axlar. De borde inte glömma det: ”Varför gjorde de vuxna så mot oss?” frågar sig Harry. Allt som hänt honom senare – skandalerna! – var resultatet av förlusten av hans mor som jagats till döds av blodtörstiga fotografer i läsarnas tjänst.
Visst att hans skolresultat inte var av toppkvalitet, att han genom sin ungdom rökt en ansenlig mängd gräs och att hans rykte som odåga inte var utan grund – men det handlade om Mamma. Om sorgen som aldrig fick tas om hand. Om tårarna som inte tilläts komma ut förrän i vuxen ålder. Om panikångestattackerna och terapisamtalen.
Nog hade man önskat att den ayurvedaläkare som Harry nämner från hustrun Meghans förlossning av dottern Lilibet hade kunnat ge paret någon medicin som gjorde dem fria från sina bojor och släktband. Låta prins Harry flaxa i väg som en liten kolibri som själv sett till att buffa upp dörren till sin gyllene bur.
BIOGRAFI
PRINS HARRY
”Den andre”
Översättning Margareta Eklöf
Albert Bonniers förlag, 480 s.
Kristin Lundell är samhällsredaktör på Expressen.