Hem Hälsa Det här säger färgen på ditt mensblod om din hälsa 

Det här säger färgen på ditt mensblod om din hälsa 

förbi admin
0 kommentar

Myom eller polyper

Ett myom i livmodern kan både orsaka blödningar mellan menstruationer och göra att du blöder längre och mer än vad du brukar. Precis som myom är polyper icke-cancerösa tillväxter som kan sitta i både livmodern och på livmoderhalstappen och kan göra att du får onormala blödningar.  

Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS)

PCOS är en kronisk hormonrubbning som gör det svårt för folliklarna i äggstockarna att växa, mogna och åstadkomma ägglossning. Istället kännetecknas äggstockarna hos personer med PCOS via flertalet, små folliklar. Menstruationer, som är ett resultat av ägglossning, påverkas därför också och blir oregelbundna och ofta långdragna, eller uteblir helt. Det gör att mensen kan upplevas som en mellanblödning. 

– Det är inte ovanligt att en menstruation ibland uteblir, och det gäller även för kvinnor som inte har PCOS, men om du har upprepade besvär med oregelbunden mens bör du kontakta vården.  

Graviditet eller missfall

När ägget fäster i livmodern kan det komma en liten blödning och vissa kvinnor får också enstaka mindre blödningar i början av graviditeten. Du får också en blödning vid ett missfall, som kan debutera på flera olika sätt. 

– Får du exempelvis ett uteblivet missfall, vilket innebär att det ligger en graviditet i livmodern som har stannat av, kan det visa sig som en grå- och brunaktig flytning, förklarar Elisabeth Rosén.

Livmodertappen

En infektion eller cellförändringar på livmodertappen gör den mer blödningsbenägen och kan ge upphov till blödningar, ofta i samband med sex. Om du besväras av blödningar under samlag bör du uppsöka vård.

Sår på vaginalväggen

Om slemhinnan i vagina är extra skör, vilket ofta är orsakat av östrogenbrist i samband med amning eller atrofisk vaginit, kan du få små rifter på slidväggen varifrån det kan blöda. Det brukar kunna uppstå när något förs in vaginalt, exempelvis en penis, dildo eller tampong.

Blödning efter klimakteriet

Klimakteriet börjar när antalet ägg minskar och deras kvalitet blir sämre. Kroppen får svårare att ägglossa regelbundet med oregelbundna och ofta rikliga blödningar som följd. Till slut är ägganlagen slut, vilket gör att mensen upphör. 

– Menopausen är den tidpunkt då du varit blödningsfri i tolv månader. Blödningar som inträffar efter det kallas för postmenopausala blödningar och bör alltid undersökas av gynekolog för att utreda vad den bakomliggande orsaken till blödningen är, säger Elisabeth Rosén.

Du kanske också gillar