Hem Hälsa Detta är Sveriges bästa startup-företag inom tech-branschen

Detta är Sveriges bästa startup-företag inom tech-branschen

förbi admin
0 kommentar

Tekniktidningen Ny teknik rankar årligen vad de bedömer som Sveriges bästa nykomlingar inom tech-startup-branschen. På årets lista över de 33 bästa är sex av bolagen baserade i Göteborg.

Det är en stor utnämning för en ung startup att hamna på ”33-listan”, vilket Xavier Leon vd för Brinja, som för första gången hamnade på listan intygar.

– Jag känner stor stolthet. Det kom vid ett bra tillfälle, vi har jobbat väldigt hårt, säger han.

Hur ska detta firas?

– Det blev lite fika idag, men jag ska anordna en middag för alla anställda också. Kanske blir det lite champagne.

Förra året snuddade Brinja vid en nominering på listan och att företaget finns med i år tror Xavier Leon är tack vare de avtal som bolaget kammat hem, bland annat med NCC, Skanska and Peab.

I år lyder motiveringen:

”Det började med ett digitalt evakueringssystem, i dag utvecklar Göteborgsbolaget ett helt ekosystem av produkter och tjänster. Som en smarta hem-lösning för byggarbetsplatser, med en räckvidd och stabilitet i uppkopplingen som varken bluetooth eller wifi kan klara av.”

– Jag tror att vår tillväxt och genom nya samarbeten har lett till att vi är med i år.

Goda förutsättningar i Göteborg

Andra Göteborgsbolag som finns med på listan är Wavr Tech, som tillverkar sensorer och system för att främja hälsa och säkerhet för personal i utsatta miljöer och Heart Aerospace, som utvecklar elhybridplan.

Av de företag på listan har tolv, och därmed flest, sitt huvudsäte i Stockholm. På andra plats kommer Göteborg med sex och på tredje Uppsala med fyra.

Att Brinja etablerade sig i Göteborg beror enligt Xavier Leon främst på slump, men han anser ändå att västkustens industricentrum är ett ypperligt nav för innovation.

– Vi har en bra pool av ingenjörskompetens och i Chalmers en av de bästa tekniska universiteten. Jag tror att det finns få platser i världen där vi hade kunnat ha samma förutsättningar, säger han.

Ny Teknik presenterade den första 33-listan 2008 och har sedan dess årligen listat Sveriges bästa unga startups inom tech-branschen. Fyra journalister utser bolagen utifrån cirka 300 nominerade företag.

De 33 företagen utses utan inbördes ordning.

Detta var alla Göteborgsbaserade företag på listan:

Brinja

Bygger evakueringslösningar och ett digitalt ekosystem för byggarbetsplatser.

Wavr Tech

Utvecklar sensorer och system för att främja hälsa och säkerhet för personal som arbetar i utsatta miljöer, exempelvis i gruvor.

Heart Aerospace

Utvecklar elhybridplan för korta distanser.

Mimbly

Vattenbesparing och mikroplastfilter för tvättmaskiner.

Modvion

Bygger vindkraftstorn i trä, med en modulär konstruktion.

Everdrone

Utvecklar och opererar autonoma räddningsdrönare.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi

Du kanske också gillar