Hem Hälsa Efter oron – Wimbledon kan slopa klassiska regeln

Efter oron – Wimbledon kan slopa klassiska regeln

förbi admin
0 kommentar

Det är vitt som gäller under Wimbledon. Regeln att alla spelare ska bära vitt på banan går tillbaka till när turneringen spelades för första gången 1877 och kom av att spelarna ville dölja svetten under match. Genom åren har klädregeln mött kritik. Bland annat sa ikonen Roger Federer 2015 att turneringen ”går för långt med klädkoden”.

Spelare, bland andra John McEnroe, Monica Seles och svenska Sofia Arvidsson, har genom åren försök utmana regeln och bära andra färger på kläderna men de har alla stoppats på väg ut till banan.

Nu höjs röster inom damtennisen om att regeln bör slopas för kvinnornas skull. Legendaren Billie Jean King är en av kvinnorna som berättar om oron att få mens under match och blöda igenom de vita kläderna.

– I min generation var vi alltid oroliga eftersom vi bar vitt hela tiden, säger King till CNN.

Hon fortsätter:

– Och vi kontrollerar alltid vad som syns. Du blir spänd av det eftersom vi är underhållare och du vill se oklanderligt ut, se bra ut, vad du än har på dig.

King föredrog att kunna spela i mörka underkläder.

– Du känner att du kan andas och behöver inte kolla på allt varje minut när du sätter dig ner och byter sida, säger hon.

Billie Jean King lyfter också att det kan vara ett problem för tv-tittarna att skilja på spelarna när spelarna har samma färg på kläderna.

Regeln kan ändras

Enligt CNN rapporterar nu brittisk media att önskan om att lätta på klädregeln kan få gehör.

All England Tennis Club, arrangören bakom Wimbledonmästerskapen, bekräftar i ett uttalande till CNN att diskussioner om att ändra reglerna förs:

“Att prioritera kvinnors hälsa och stödja spelare baserat på deras individuella behov är mycket viktigt för oss, och vi är i diskussioner med WTA (Women’s Tennis Association), med tillverkare och med medicinska team om hur vi kan göra det.”

Den senaste tiden har exempelvis fotbollsklubbar bytt färg på damspelarnas shorts för att de ska slippa spela i vita byxor och oroas för att blöda igenom.

LÄS OCKSÅ: Trollhättans BoIS bytte färg på shortsen på grund av mens

LÄS OCKSÅ: Kent Carlsson avslöjar varför svensk tennis kraschlandade

LÄS OCKSÅ: Roger Federers karriär i bilder

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar