Hem Hälsa Familjer splittras under evakueringarna i Ukraina

Familjer splittras under evakueringarna i Ukraina

förbi admin
0 kommentar

Ledarna för de två självutnämnda folkrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina har vänt upp och ner på sina samhällen inför ett påstått hot från Ukraina. En allmän evakuering av kvinnor, barn och gamla är utlyst och människor bussas till Rostovregionen i Ryssland. 

I städerna Donetsk och Luhansk ljuder sirenerna som inför en flygattack – men något reellt hot från Ukraina existerar inte utan är endast en del i den ryska propagandan. På nätsajter och i kanaler på sociala medier sprids falska påståenden om hur Ukraina skjuter på civila. 

I själva verket beskjuts Ukraina nu regelbundet från de ryskkontrollerade områdena. Två ukrainska soldater dödades på lördagen och den ukrainske inrikesministern kom under kraftig beskjutning och tvingades fly undan granater när han besökte fronten med en grupp internationella journalister. 

”Vi vill ha fred nu”

Utöver evakueringen i de två självutnämnda folkrepublikerna förbjuds män mellan 18 och 55 år att lämna området och en allmän mobilisering har utlyst där ”alla män som kan hålla i ett vapen” beordras inställa sig för tjänstgöring i folkrepublikernas arméer. 

Vid samhället Stanytsia Luhanska, som är under ukrainsk kontroll, finns en av få fungerande gränsövergångar från det ockuperade områdena. Under söndagen, när Expressen var på plats, kom mestadels ensamma kvinnor och barn över. 

Anna, 35, med sonen David, 3, på väg in till Ukrainsktkontrollerat område från gränsstationen i Stanytsia Luhanska.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM


En av dem är Anna, 35, som tvingats lämna sin man kvar i Luhansk. I släptåg har hon de två barnen David, 3, och Nikita, 10, som med stor möda släpar katten Richi i en låda. De ska flytta hem till mormor som bor längre inåt landet. 

– Vi vill ha fred nu, resten spelar ingen roll längre, vi vill ha lugn och ro och få leva utan skräck, säger hon.

Situationen i Luhansk beskriver hon som lugn men många är rädda. 

– Jag har inte hört hur de skjuter men de skriver på internet att det skjuts mycket. 

– Många är rädda, de som kan lämnar, säger hon. 

”Säger att vi ska på utflykt”

En annan som valde att lämna Luhansk i går är Inna, 34, som kom gående med med dottern Polinka, 2,5, i barnvagnen och sonen Vanja, 11. Även hennes man tvingades bli kvar – men han har ett arbete som gör att han kanske slipper bli inkallad, berättar hon.

– Om de inte tar med honom så får han vara hemma och vakta huset, säger hon. 

Hon säger att situationen var lugn när de åkte men att utkanten av staden hördes smällar.  

Inna ,34, med sina barn Palinka, 2,5 , Vanja 11. Hon säger till sitt yngsta barn att de ska ut på utflykt.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

– Vi har inga släktingar i Ryssland så vi åkte hit, så vi tänkte att om det går är det bästa att åka till mina föräldrar. 

– Jag hoppas att det om en vecka tar slut och vi får återvända hem. 

Vad tänker du om den här situationen?

– Jag vill inte ens tänka, jag vill att det ska bli fred på hela jorden och att få återvända hem till min älskade. Och att mina föräldrar kan komma och hälsa på oss och vi till dom. Att det inte fanns några gränser så barnen kan få träffa sin mormor och morfar. 

Äldsta sonen har reda upplevt krig som liten, då 2014, när allting började. Och nu förstår han mycket väl vad som pågår. 

– Till den yngste säger jag bara att vi ska på utflykt.

Nato, USA och Storbritannien har alla varnat att Vladimir Putin planerar en fullskalig attack mot Ukraina som kan inledas vilken dag som helst. Enligt underrättelseuppgifter som USA släppt planerar Ryssland en operation under falskt flagg som Ukraina ska få skulden för och som kan fungera som anledning för att starta kriget. Mobiliseringen och evakueringen i de så kallade folkrepublikerna ses i det ljuset som oroväckande signal att något nu är på väg att hända. 

Samtidigt har rekordmånga brott mot vapenvilan registrerats med hundratals explosioner och beskjutningar med granater och artilleri. 

Den brittiske premiärministern Boris Johnsson beskrev det ryska invasionshotet som extremt farlig för världen och som något som kommer ge eko över hela världen.

Se också: 

Dramatiska bilder från östra frontlinjen – vapenvila bruten mellan parterna.

Du kanske också gillar