Hem Hälsa Fem tips inför julresan: “Bonanza av aktiviteter”

Fem tips inför julresan: “Bonanza av aktiviteter”

förbi admin
0 kommentar

“En bonanza av julaktiviteter”, så beskriver Julia Kronberg, marknadschef på Stena Line, vad som väntar hallänningarna som tar turen till Grenå i december. Och julstämningen börjar redan ombord på Stena Nautica.

– Vi erbjuder en härlig upplevelse för alla passagerare som vill komma i julstämning och reser med oss i december. Inte minst tack vare vår butik ombord med möjligheten att shoppa julklappar, och där barnen kan roa sig i biosalongen under tiden, säger hon.

Julia Kronberg, marknadschef på Stena Line. Bild: STENA AB

Resan från Halmstad till Grenå tar lite drygt fyra timmar. På plats kan besökarna se fram emot att uppleva fullspäckade dagar av mysiga julaktiviteter.

I Kattegattcentret finns världens snabbaste pingvin, åsnepingvinen.

I Kattegattcentret finns världens snabbaste pingvin, åsnepingvinen.

Se världens snabbaste pingvin

Det börjar redan ett par 100 meter ifrån färjeterminalen, i populära akvariet Kattegatcentret. Här får man se hajar, sjöstjärnor och julstjärnor i en mix. I år med ett nytt akvarium för pingviner, där besökarna får en unik möjlighet att spana in världens snabbaste pingvin “åsnepingvinen” på nära håll, som når en topphastighet på 36 kilometer i timmen.

Jul i anrik herrgårdsmiljö

En bilfärd på lite drygt 30 minuter in på Jylland tar en till nästa höjdpunkt, Gammel Estrups slott. Under hela december visas utställningen “Jul för adelsmän och tjänstefolk anno 1918” som ger en häftig historiebeskrivning i hur julen firades för över 100 år sedan. Här kan du också smaka på den historiska julkakan, som bakas i den gamla vedspisen i herrgårdsköket.

Safaripark med vilda djur

En häftig upplevelse i juletider är djurparken Ree Park Safari, som ligger mitt emellan Grenå och Århus. Här tuffar ångtåget Black Beauty runt safariparken och barnen får chansen att hälsa på både jultomten och de vilda djuren. Däribland älgar, bisonoxar och vargar.

Tivoli i stämningsfullt vinterland

Danmarks näst största stad Århus är ett givet resmål för dem som anländer i Grenå, knappt sju mil från färjeterminalen. Här bjuder Tivoli Friheden in till en magisk upplevelse i julanda när parken förvandlas till ett äventyrligt vinterland. Här kan du bland annat åka skridskor på den nya isbanan som är 270 kvadratmeter stor. Eller gå den 70 meter långa ljustunneln. Vill du uppleva julstämning från ovan är pariserhjulet ett bra alternativ, och för barnen finns en tomteby med möjligheten att hälsa på tomtefar.

Att strosa runt bland marknadsbodarna ger ett brett utbud av mat och delikatesser, med allt ifrån klassiska äppelskivor och krispiga churros, till gourmetkorvar och varma drycker som hör julen till.

Traditionsrik julmarknad i Den Gamle By

På plats i Århus finns också en av Danmarks mest populära julmarknader i Den Gamle By. Här upplever du en tidresa i julfiranden som sträcker sig 400 år tillbaka i tiden, med berättelser om hur granen, julbocken och andra dekorationer blev viktiga delar av den danska jultraditionen. Eller varför inte ta en tur med häst och vagn, och utforska alla marknadsbodar och mysiga butiker i den anrika miljön. Att smaka på den danska jultraditionen vaniljkransen är ett måste, som bakas i det historiska bageriet i byn.

Du kanske också gillar