Hem Hälsa Fotbollsspelare, slås inte ner av offerkoftor

Fotbollsspelare, slås inte ner av offerkoftor

förbi admin
0 kommentar

Till dig, kära fotbollsspelare som mår dåligt:

På Världsdagen för mental hälsa uppmanar jag dig att ta kontroll över läget, våga öppna upp – och vinna dig själv.

Johan Wiland blev utfryst av sin tränare. Simon Thern tog en paus från sporten. Och Nicklas Maripuu blev expert på att dölja hur han mådde. Tre etablerade elitspelare i svensk fotboll.

Tre konkreta exempel. Alla var under isen. Alla lyckades bryta den.

Varje år den 10 oktober infaller Världsdagen för mental hälsa. I år är det 30-årsjubileum.

Våga prata. Ta kontroll över din situation. Varje mental utmaning har en mental lösning.

Syftet är att göra folk medvetna om frågor som rör psykisk ohälsa. Det är ett tabubelagt ämne som fler börjat prata om överallt – förutom i omklädningsrummen.

Fotbollsspelare lever under ständig stress och press. Ju högre upp de kommer, desto mer bevakas minsta lilla steg. Ett uttalande som går snett, en prestation som inte träffar rätt.

Livet som stjärna kan se glittrande ut, men många lever i gyllene burar – omgivna av svängande supportrar och malande medier.

Upp till 38 procent av professionella spelare har lidit av psykisk ohälsa någon gång under karriären, enligt organisationen Fifpro.  Det är skrämmande siffror. Det blir ännu mer skrämmande när den uruguayanske skyttekungen Sebastian ”Morro” Garcia tar sitt liv efter en depression.

”Jag ville bli hjälpt”

Förra veckan sa den allsvenske målmaskinen Marcus Antonsson att alla spelare borde ha en mental coach. Den utmärkta domaren Tess Olofsson är inne på samma spår. Och Johan Wiland, målvakten som räddade sig själv, är ännu tydligare:

– Utan hjälp vet jag inte om jag hade tagit mig ur hålet. Men jag ville bli hjälpt. Därför har jag gått stärkt ur det. Motgångar kan man växa av om har verktygen för att göra det, sa han till Vinny nyligen.

Verktyg var det, ja. Supportrar, ledare, föräldrar, tränare och agenter – alla kan uppmuntra till att våga prata, att öppna upp och ventilera. Spelarna får aldrig känna skam eller låta stolthet stå i vägen för ett hjärta som söker tröst och stöd.

Men spelaren själv? Han eller hon behöver de där verktygen för att inte besegras av orättvisor, omständigheter eller offerkoftor.

Allt är i dina händer

Därför är detta mitt budskap till dig som fotbollsspelare: Världen är inte rättvis. Du kommer inte att få något bara för att du förtjänar det. Fokusera på det du kan påverka. Släpp det andra. Låt dig inte definieras av en händelse; det är din reaktion som avgör utfallet. Och för att vinna matcher måste du vinna det viktigaste; dig själv.

Ge dig själv chansen att hantera din psykiska hälsa. Ge dig själv möjligheten att utrustas med verktyg för att bygga mental styrka.

Utfryst av din tränare? Vill du ta en paus? Har du blivit expert på att dölja hur du mår? Det är okej. Såret kanske inte är ditt fel – men att det läker är ditt ansvar. Våga prata. Ta kontroll över din situation. Varje mental utmaning har en mental lösning.

Allt sitter inte i fötterna. Allt är i dina händer. Och om du inte vill höra på mig – lyssna på Nicklas Maripuu:

– Med tiden blev jag expert på att upprätthålla en fasad. Det är ingen hållbar strategi. Jag trodde att styrkan låg i att bita ihop. Styrkan låg i själva verket i sårbarheten.

Av Nemrud Kurt

Journalist, författare & mental coach

”Folk har börjat grina – de är så fina”

Du kanske också gillar