Hem Hälsa Fryksdalsbygden – Debatt: Vänd sjukdomstrenden

Fryksdalsbygden – Debatt: Vänd sjukdomstrenden

förbi admin
0 kommentar

En lång rad sjukdomar ökar i Sverige som flera cancersjukdomar. Benskörhet/osteoporos med tillhörande benbrott är i Sverige bland de absolut högsta i världen. Under de senaste 50 åren är övervikt i stigande, med medföljande risk för sjukdomar. Olika matallergier och typ två diabetes har ökat etcetera. Sjukvården och omsorgen är hårt belastad och kan ha pressad ekonomi.

Vi kan inte fortsätta så här. Vi måste vända den ökande sjukdomstrenden! Med vänd sjukdomstrend kan mycket sjukdomslidande undvikas. Fler kan bo kvar hemma och inte tvingas flytta till omsorgen på grund av sjukdom. Sjukvårdens belastning och kostnader kan minskas.

Det finns väldigt många forskningsstudier som visar ett klart samband mellan kostval och hälsa samt minskad risk för sjukdom. Till exempel en stor forskningsstudie publicerad i The BMJ, British medical journal med 105 159 deltagare följda över 5,2 år. Studien visar att 10 procent ökat intag av ultraprocessade produkter ökar hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt med 12 procent och stroke etcetera med 11 procent. Nova som klassificering av ultraprocessade livsmedel används i forskningstudien. (Srour m.fl. 2019). Ultraprocessade produkter är enligt till exempel läkaren Pradip Jamnadas: livsmedelsprodukter som varit i fabrik och innehåller ämnen som emulgeringsmedel, konserveringsmedel med E-nummer. När det finns en innehållsförteckning så rekommenderar Jamnadas att läsa den noga. Forskaren Bernard Srour skriver i slutsatser i ovan studie att det är viktigt att informera konsumenten om sambandet mellan ultraprocessade produkter och hälsa samt ökad risk för kroniska sjukdomar.

Läkaren och docent Staffan Lindeberg gjorde en forskningsstudie om kost och hälsa på Kitava, Papua Nya Guinea. Befolkningen på Kitava åt en ursprunglig kost med rotfrukter, grönsaker, frukt, bär, kokosnöt och lite kött. Staffan Lindeberg fann att Kitavaborna var friska och inte hade västerländska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, cancer, diabetes och så vidare. I boken: Maten och folksjukdomarna – ett evolutionsmedicinskt perspektiv, beskriver Lindeberg studien.

Läkaren och docent Staffan Lindeberg gjorde en forskningsstudie om kost och hälsa på Kitava, Papua Nya Guinea. I boken: Maten och folksjukdomarna – ett evolutionsmedicinskt perspektiv, beskriver Lindeberg studien.

Bland annat läkaren och forskaren Dean Ornish har i sin forskning visat att redan efter tre månader av kostförändring så går det att mäta en hälsoförbättring. Kostval har således en stor grundläggande betydelse för hälsa och minskad risk för sjukdom. Men sedan länge så är det mesta av kostutbildningen borttagen från läkarutbildningen, så dagens läkare har inte utbildningsgrund från läkarutbildningen att svara på frågor från sina patienter om hur man kan förändra kosten för att minska risk för och faktiskt reversera sjukdom. Därav har flera forskare föreslagit att riksdag och regering återinför kostutbildning i läkarutbildningen. Det är en viktig grund för att vända sjukdomstrenden.

Ingemar Östlund, studerande folkhälsovetenskap

Du kanske också gillar