Hem Hälsa Hallandsbarnen har svikits av samhället

Hallandsbarnen har svikits av samhället

förbi admin
0 kommentar

Vissa föräldrar ska inte få ha barn

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sju barn levde isolerat på en släktgård i Halland.
Sju barn levde isolerat på en släktgård i Halland.

Sju barn har hållits isolerade på en släktgård i Halland under flera år.

När de skolpliktiga barnen i familjen inte dök upp i skolan blev rektorn misstänksam. Hon sökte upp familjen och möttes av en radikalt annan syn på samhället.

En syn som i grund och botten handlar om att familjen inte vill ha med samhället att göra. Ingen skola och ingen vård. I stället skulle de få lära sig hemma vad föräldrarna ansåg att de behövde kunna. Hälsa och sjukdom kunde förebyggas med hjälp av “naturliga vägar”.

Det var tryggare så.

Det yngsta barnet, en tvåårig flicka finns inte ens registrerad i några offentliga papper. Kommunen har tvivlat på hennes existens. I praktiken är hon alltså rättslös.

Så mycket för den tryggheten.

Farlig syn på föräldraskap

Föräldrar som fattar den här typen av beslut åt sina barn är farliga. Och det är samhällets ansvar att dessa barn fångas upp i tid.

I fallet med Hallandsbarnen tycks samhällets ansvar ha gått åt fanders. Nu kan det vara för sent.

Dagens Nyheter har granskat fallet med Hallandsbarnen. Trots minst fem orosanmälningar har samhället inte reagerat. Socialtjänsten har inte gått vidare med utredningar.

Först efter rektorns besök blev det fart på kommunen. Men när polisen gjorde en insats för att omhänderta barnen var de borta. Familjen har gått under jorden. De kan därmed inte delges beslutet om omhändertagande och gör i praktiken inget olagligt. Ingen letar efter dem.

Det är ett enormt svek.

Påminner om Ystadsfallet

Det är inte länge sedan Sverige hade ett liknande, skakande fall. I Ystad ljög en familj för kommunen i flera år och sade att barnen gick på en onlineskola i USA. Ingen brydde sig om att kolla upp huruvida det stämde.

När kommunen till slut grep in mötte de fyra barn som under flera år levt fullständigt isolerade från omvärlden. Misär, var ett av orden för att beskriva situationen.

Hur långt sträcker sig en familjs rätt att själva bestämma över sitt liv? Den frågan är central om man vill bemöta det hela som ett existentiellt tankeexperiment.

När det kommer till barns hälsa och rätt att gå i skolan finns det inte utrymme för några tankeexperiment.

Här går barns rätt före föräldrars utsvävande idéer.

Svenska kommuner och myndigheter måste börja inse det och agera i tid.

Du kanske också gillar