Hem Hälsa Hälsa är inte allt, men utan hälsa är allt ingenting

Hälsa är inte allt, men utan hälsa är allt ingenting

förbi admin
0 kommentar

Min vändning kom efter skakigt bakrus. Minns det som att det var igår då jag låg bakis på soffan efter en blöt utekväll. Mina barn tittade på mig med besvikna ögon. De ville aktivera sig och jag ville bara var stilla. Skammen var total.

 

Där och då beslutade jag mig för att aldrig mer ta ett glas alkohol igen. Det var över 10 år sedan och jag har hållit det utan undantag. Jag insåg helt plötsligt att jag fick en massa tid över. Tog hjälp utifrån och fick kraft och energi och började kanalisera det i mina relationer, träning och karriär. Som tur var hittade jag mitt hinder och började arbeta med mig själv på en helt annan nivå. De gamla strategierna var att jobba hårdare, träna hårdare och festa hårdare.

Den nya strategien var enkel. Tidigare hade det handlat om en massa externa faktorer, nu började jag arbeta med de interna bitarna. Min fysiska, mentala och sociala hälsa utvecklades till det bättre. Jag tröståt inte längre, jag åt inte längre för att jag var uttråkad och inte heller för att fly från någon känsla som var jobbig. Jag utvecklade också min gren för disciplin. Inget övermänskligt utan snarare skapa enkla rutiner.

Undvika att använda hiss eller rulltrappa för att ta ett exempel. När mitt hinder hade röjts ur vägen så blev jag mer intresserad för socialt umgänge utanför ”festlivet” vilket skapade en nyfikenhet som var helt ny för mig. Fåfängan drev mig i många år till att vara aktiv, träna på gymet, ute på löprundor, dieter mm. Nu när jag närmar mig 45 år handlar det mer om hållbarhet. Jag börjar inse att kroppen behöver återhämtning och planering för att långsiktigt klara av att träna på den nivån jag vill vara aktiv.

Jag kan också konstatera att jag är just nu är i mitt livs bästa form. Och ändå äter jag överprisat svenskt godis varje helg, älskar det vita brödet och backar en portion när det är något gott på tallriken. Jag precis som många andra har prövat de flesta metoder. Dieter, gymkort, coacher, tävlingar på amatör- och elitnivå, köpa allehanda utrustning som klockor, appar, hantlar, kettlebells, mattor och roddmaskiner. Inköpen gjorde ingen större skillnad. Egentligen är det ganska enkelt att vara i god form:Ät nyttigt i lagom portioner.

Vårda den mentala hälsanLyfta vikterStretchaStressa inte Ta det lugnt med alkoholenSocialt umgänge Men vad är det då som gör att många människor försöker men misslyckas?Jag vill påstå att det handlar om brist på kraft i de flesta fallen. Det har inte så mycket med kunskap att göra och inte heller så mycket med träningsmängden att göra. Rent intuitivt vet de flesta av oss vad vi bör stoppa i oss och att vi mår bra av att vara i rörelse.

Läsarna är väl medvetna om ”The basics” gällande hälsa så här kommer några praktiska råd jag ger till mig själv då och då. Grunden till de tre hörnstenarna fysisk, mental och social hälsa är vad jag äter och dricker. Det som avgör mina val och beslut är min disciplin. Det som avgör min förmåga att hålla disciplinen är kraft. I denna enkla kedja handlar det således om kraft. En källa till kraft kan vara den gemenskapen jag tillhör, andliga ting, en mentor eller en coach. En kraft kan ju både vara negativ eller positiv.

Jag väljer med omsorg de jag umgås med då ”jag blir som jag umgås” och jag ”är det jag äter”. Väl medveten om de uttjatade filosofierna så handlar det om att ta action! Spänn bågen hårtOch med ”spänn bågen hårt” menar jag en disciplinerad genomförare som sätter upp mål och håller fast vid och uppnår dom? Jag gillar att sätta upp resultatmål men minst lika viktigt är det att ha känslomål. Vad vill jag känna när jag passerar mållinjen eller springer milen på under 60 min? Stolt, glad, lättad? Är jag beredd att gå emot min rädslor att t ex våga lyckas? En egen spaning är att det är förvånansvärt många som är rädda för att lyckas. Hur konstigt det än låter.Hälsa för mig handlar om helheten.

Mentalt, fyskiskt och själsligt.Hälsa är en förmåga som vi ofta tar för given, men som vi så snabbt inser är ovärderlig när den ifrågasätts. Oavsett vad vi har för mål i livet, vare sig det handlar om att uppnå personlig eller professionell framgång, att få ut så mycket som möjligt av livet eller att hjälpa andra, så krävs det hälsa för att kunna uppnå det. Utan hälsa är det svårt att göra någonting alls, och därför är det så viktigt att ta hand om sin hälsa och se till att man mår bra både fysiskt, mentalt och socialt. Vad är ditt största hinder till att nå de målen du sätter upp? ”Hälsa är inte allt, men utan hälsa är allt ingenting.”

– Arthur Schopenhauer

Du kanske också gillar