Hem Hälsa Hälsotrenden är stendöd – rökningen tillbaka | ame

Hälsotrenden är stendöd – rökningen tillbaka | ame

förbi admin
0 kommentar

Gröna smoothies är utbytta mot cigg i de hippaste kretsarna. Här tar Lily Rose Depp (till höger) en rökpaus. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Rökandet är tillbaka, champagnen flödar och läsken lockar. 

Katarina Muhr berättar om dekadensens comeback efter ett årtionde av självoptimering och hälsohets. Nu längtar allt fler efter ett liv utan förnumstiga pekpinnar.

Den rigida wellness-kulturen, som inbillat kvinnor att du kommer bli en bättre människa om du bara äter bättre och gör yoga, är (äntligen) på väg bort. Och ingenstans är det tydligare än på sociala medier. För det är inte längre gröna smoothies efter morgonens bootcamp som ger lajks – det är selfies med en cigg i ena handen och en maffig ostmacka i andra. 

Men även om vår tolerans för pseudovetenskap, dieter och dyra produkter har tagit slut, betyder inte det att önskan om att må bra har försvunnit. Vi vill fortfarande prioritera vår hälsa, fast inte på ett perfektionistisk girl-boss sätt. Titta bara på trenden med ”quiet quitting” och ”lazy girl jobs”, där man inte skryter om hur mycket övertid man klockar in, utan snarare om hur långa lunchpromenader man kan ta.

Som om vi fått kollektiv dille på dekadenta bakisdagar.

 – Det är inte så enkelt som att människor vänder sig bort från hälsa och välmående. Tvärtom så har en mer heltäckande uppfattning av vad hälsa och välmående innebär etablerats, säger trendexperten Johan Åkesson från strategibyrån Hint.  

Johan Åkesson, trendexpert, menar att vår uppfattning om vad hälsa betyder är under förändring.

Johan Åkesson, trendexpert, menar att vår uppfattning om vad hälsa betyder är under förändring. Foto: Hint

 – Vi ser till exempel att goda relationer likställs med god hälsa. Att människor som finner lugn i att vara snällare mot sig själva eller prioritera livsnjutande med vänner, faktiskt kan vara de som är allra bäst på att ta hand om sitt holistiska välmående. 

Efter alla förmanande råd om hur vi ska leva våra liv är det som att vi har fått kollektiv dille på dekadenta bakisdagar. Det är alltså ingen slump att ”goblin mode”, som är motsatsen till strävan efter att bli sitt mest perfekta jag, blev ett av förra årets nyord. Goblin mode handlar om att strunta i sociala normer och förväntningar genom att vara lite lat och sunkig. Ett annat exempel på den obrydda inställningen till egenvård är ”bed rotting”, som går ut på att ligga i sängen för att käka chips och kolla på Netflix. 

Vad har varit mer förbjudet än att förgifta sitt heliga tempel – kroppen – med cancerpinnar?

Enligt Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om hur hälsosamt vi äter pekar kurvorna för grönsaker och rotfrukter samt frukt och bär nedåt, medan sötade drycker ökar. Andra kurvor som är på uppgång är, enligt matbyrån Food and friends trendrapport för 2024, köttkonsumtion, försäljning av champagne – och rökning. 

Kate Moss (till vänster) och Malia Obama (till höger) tar ett bloss. Men acceptansen för rökning är mycket låg i Sverige.

Kate Moss (till vänster) och Malia Obama (till höger) tar ett bloss. Men acceptansen för rökning är mycket låg i Sverige.

Samtidigt som Sverige är på väg att bli det första rökfria landet i Europa (det vill säga att mindre än fem procent av den vuxna befolkningen röker) ökade användningen av e-cigaretter förra året bland elever i årskurs nio och andra året i gymnasiet. I Tyskland, Australien och USA syns liknande tendenser. Ökningen är svårförstådd eftersom toleransen för rökning är nästan obefintlig i Sverige. En undersökning som TV4 Nyheterna gjorde bland landets 25 största ägare av hyresbostäder visade att tre av fyra bolag har rökförbud, och att blossande grannar stör många hyresgäster. Men det som är mest förbjudet upplevs ofta som särskilt tillfredsställande, och vad har varit mer förbjudet de senaste åren än att förgifta sitt heliga tempel – kroppen – med cancerpinnar? 

Nu söker vi efter ett välmående som går på djupet.

Även i mode- och kulturvärlden är det tydligt att dekadensen är tillbaka, med allt mer rökning på film och i serier (28 av 30 nominerade filmer på Oscarsgalan innehöll rökning) liksom kaloristinna matupplevelser. På modeveckan i New York öppnade modehuset Chanel en pop-up diner med champagne, burgare, grillade smörgåsar och pommes på menyn. I somras startade väskmärket Anya Hindmarch en glassbutik i London där folk köade i timmar för att få äta glass med smak av Kellogg’s Coco pops och Heinz tomatketchup. 

Johan Åkesson tror inte att den traditionella inställningen till hälsa, med kropp och prestation i fokus, kommer att försvinna – även om den är otidsenlig just nu. Det går inte att förneka animaliska produkters påverkan på klimatet, liksom att träning faktiskt får de flesta att må bättre. Men den nya sortens wellness handlar mindre om vad du äter och hur du tränar, desto mer om psyket.

En rolig kväll med kompisarna är förmodligen bättre än spinning.

Enligt Johan Åkesson har Gwyneth Paltrow, som varit affischnamnet för den wellness-kultur som präglat 2010-talet, spelat ut sin roll. Nu söker vi efter inspiration för ett välmående som går på djupet, och som är naturligt. 

– Och då pratar jag inte om snigelkrämer för 6 000 kronor burken. I stället är det goda relationer, samhörighet och naturlig ångestdämpning i form av obrydd njutning som blir viktigare. 

Självklart är det ingen som påstår att rökning är en ny hälsotrend, men det kan vara en rebellisk spark bakut för att släppa på tyglarna kring den asketiska livsstilen. Och en rolig kväll med kompisarna är förmodligen bättre för måendet än benbuljong och spinning.

– Kanske kommer vi till sist se även Gwyneth, nu sen på bollen, stappla hem från krogen med en 90-talscigg i mungipan och en fettdrypande pizzaslice i handen. Och kanske är det först då vi ska veta att också hon mår bra, avslutar Johan Åkesson. 

Du kanske också gillar