Hem Hälsa Herrarnas 50 km flyttas till ny tid · Femmilen kortas

Herrarnas 50 km flyttas till ny tid · Femmilen kortas

förbi admin
0 kommentar

ZHANGJIAKOU. Herrarnas femmil blir en tremil.

Beslutet kom endast en timme innan den tänkta starttiden – och nu rasar åkare.

”Vilket jävla skämt!”, skriver Andrew Musgrave på Twitter.

Klockan 14 lokal tid, 07 svensk tid, var herrarnas avslutande femmil tänkt att dra igång.

Men väderförhållandena i längdspåren är långt ifrån optimala. Det är kraftig motvind i backen ut från stadion. Vindstyrkan uppgår till sju meter per sekund, och termometern visar –16, vilket motsvarar en köldeffekt på –27 grader.

Enligt uppgifter till Sportbladet satte sig tävlingsledningen i jurymöte två timmar innan start för att diskutera om de ska skjuta upp loppet.

En timme innan start kom beskedet: det blir en tremil istället.

”Kommer sent”

Starten skjuts dessutom upp en timme, vilket innebär att Jens Burman, William Poromaa och övriga åkare ger sig iväg 08.00 svensk tid.

– Det kommer sent. Hälsan är viktigast, det får inte ske om det är risker för åkarna. Men vi visste att det skulle bli kallt och blåsigt så man kanske skulle ha planerat det här lite tidigare. Det är synd att det blir tre mil i stället för fem, vi har åkare som har längtat efter en femmil, säger landslagschefen Anders Byström.

Skidskyttet valde att flytta sina tävlingar från idag till i går. Vad säger du om Fis agerande kontra Ibu?
– De har varit lite passiva i det här. Sen hade skidskyttarna det kallt igår ändå, men det är försent agerat av Fis här.

Rasar mot beslutet

Åkare är också kritiska till beslutet.

”Fis har precis kortat 50 km till 28 km på grund av vind och kyla. Jag ser inte att det ska göra det varmare eller mindre blåsigt. Vilket jävla skämt”, skriver Andrew Musgrave.

Petter Northug är också kritisk.

”Fullt möjligt att köra 28 km, men inte 50 km?! Ställ in eller skjut upp. Ingen åkare vill vinna en OS-femmil som är nedkortad till 28 km”, skriver han på Twitter. 

Norske landslagschefen Espen Bjervig är inte lika upprörd.
– Det tog lite tid. Vi var väldigt osäkra, men när beslutet kom var det bara att acceptera. Jag förstår att det är svårt för juryn att ta beslutet. Det är ett OS med tv-tider, sponsorer och mycket annat som ska klaffa, säger han.

Tidigare under dagen har lagtävlingen i alpint skjutits upp på grund av hårda vindbyar.

Fis meddelar att möjliga ändringar angående morgondagens tremil för damerna kommer att kommuniceras så snart som möjligt.

Publisert:

Du kanske också gillar