Hem Hälsa ”Jag kan inte gå ut själv”

”Jag kan inte gå ut själv”

förbi admin
0 kommentar

Tv:n står på hemma hos Arne Hegerfors. Det beror inte bara på att det är fotbolls-VM. 

Synproblem gör att han inte kan lämna lägenheten själv. 

Det blir för farligt att ge sig ut bland bilister och cyklister i Östermalm i Stockholm.

– Jag kan inte gå ut själv, bland folk och i trafiken, säger Hegerfors. Eftersom jag inte har någon vidvinkelsyn ser jag bara rakt fram och då är det bra att det finns tv för den flyttar inte på sig, säger han och skrattar. 

– Mina handikapp gör att jag väldigt ofta placeras framför en tv-apparat.

Arne Hegerfors följer matchen mellan Schweiz och Kamerun i fotbolls-VM.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Den folkkäre sportkommentatorn är glad att det är just vidvinkelsynen som försvunnit, om någon del av synen skulle försämras.

– Jag har haft tur, säger han. Fotboll har varit en väldigt stor del av mitt liv så det hade varit jättejobbigt om jag inte hade kunnat se fotboll på tv. Det skulle beröva mig mycket. 

Skulle sitta på hem

Inom loppet av fyra år drabbades den hyllade tv-profilen av hjärtinfarkt, stroke och hjärntumör.

– Med stroke, hjärtinfarkt och hjärntumör borde jag nästan vara död, men på något fantastiskt sätt har utvecklingen av läkarvetenskapen gått jämsides med mina sjukdomar. Jag har blivit någon slags försökskanin där de säger ”Jodå, det grejar vi nu också serru. Nu ska vi se om vi prövar det här, om han klarar det också”

Hälsoproblemen har gjort att Hegerfors har förändrat sitt liv. 

– Jag lever sundare än jag någonsin gjort, och det gör att jag mår bättre. Jag har inte haft några direkta laster. Jag har inte rökt, men jag drack en del tidigare, men nu dricker jag i princip ingenting som innehåller alkohol. 

– Jag har dessutom haft turen att gifta mig med en expert på området. Kerstin var gymnastikdirektör när vi träffades så hon är väldigt duktig på hälsa och kost. Jag har den bästa vård man kan få i min egen hustru.

Han har funderat på hur livet skulle se ut utan hustrun.

– Kerstin betyder allt. Jag är väldigt väl medveten om att jag inte klarar mig själv. Utan henne skulle jag sitta på något hem och sörpla välling. Det är ingen framtidsvision jag har direkt. 

Hustrun Kerstin hjälper Arne mycket i vardagen.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Kerstin betyder allt”, säger Arne.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”På honom hela tiden”

Favoriten bland efterträdarna på tv?

Lasse Granqvist. 

TV4-stjärnan beskriver också Hegerfors som en förebild.

– I så fall måste man säga att han är en fullvärdig arvtagare, om han sa så. Han är väldigt rapp, snabb, positiv och idealisk som sportkommentator, säger Hegerfors. 

Han kampanjade i ett år för att Granqvist skulle ta steget från Radiosporten till tv. 

– Jag var på honom när han var radiokille. Och jag har sagt till honom hela tiden att han kan bli minst lika bra i tv, så jag har pushat honom väldigt hela tiden och är glad att han tagit steget. Det var ett år när jag var på honom och sa: ”Du är så bra att du kommer klara tv också”. 

Avskedet. Lasse Granqvist visar upp Helén Rasmusens karikatyr i tv som Arne Hegerfors fått av SPORT-Expressen som tack för alla minnen.

Foto: C MORE

Råden till Lasse Granqvist

Arvtagaren bad Hegerfors om råd. 

– Lasse Granqvist var väldigt mycket att han frågade mig om vad jag tyckte och jag sa: ”Det är inga problem, du kommer klara det hur bra som helst”.  Efter Hyland är han det bästa vi haft på radion. Han är fantastisk, snabb, positiv och entusiasmerande så jag hade ingen som helst tvekan om att han skulle kunna anpassa sig till tv också. 

Det var inte lätt att övertala Granqvist. 

– Han älskade radions sätt och trodde att det var en väldig skillnad, men i stort är det inte det. Man får dra ned på tempot och måste inte pricka varje spelare och varje situation, eftersom det finns bild, men det har han anpassat sig till väldigt bra. Man kan inte bli så mycket bättre än Lasse. 

– Huvudsaken är att man har ett väldigt stort och bra språk, och det har han ju. En del säger att man kan prata för mycket, men jag tror snarare att det avgörande är om man har något att säga.

LÄS MER: VM 2022 • Spelschema • Tv-tider • Resultat

LÄS MER: Tysklands protest inför matchen mot Japan

LÄS MER: Ronaldos hån mot United avslöjas här 

Du kanske också gillar