Hem Hälsa Katarina började träna som pensionär » Norra Halland

Katarina började träna som pensionär » Norra Halland

förbi admin
0 kommentar

Av John Skoglund

Katarina Cronelid, 65 år, var skröplig med dåliga knän och krånglande rygg. Drygt ett år senare ser livet helt annorlunda ut. Nu studsar hon iväg på sina promenader och snöskottningen klarar hon till och med utan att bli trött.

Dra på sig boxhandskarna på gymmet och slå en kombination har Katarina Cronelid gjort förut. Variationen av olika träningsformer är viktigt för många. Foto: John Skoglund

Vi är många som tänker tanken att det vore så skönt att slippa värken eller bara bli piggare i vardagen och kunna glädja sig åt det man har runt sig. Sedan att komma dit att man verkligen tränar och rör på sig – då kan det behövas en spark i rumpan för oss flesta.
– Jag bor uppe på ett berg i skogen med jättefin utsikt över Stensjön, och vill så gärna bo kvar. Jag vill inte bli gammal och förbli skröplig och därför bestämde jag mig för att stärka min skröpliga kropp för den var väldigt skröplig. Jag hade opererat knän, det var ryggen och det var inget som fungerade riktigt, säger Katarina Cronelid och berättar vidare att hon vill kunna gräva i sin köksträdgård, klippa gräset eller bara fixa med sina rosor.

Hon kom till Fjärås 1988 efter att ha växt upp i kommunen och bott tidigare på Tingberget och i Onsala. Nu skulle hon göra slag i saken för sin hälsa och sökte sig till Fjärås simhall där de flesta möjligheter för träning finns. I september 2021 startade hennes resa mot en bättre hälsa.
– Startade med cirkelgym utomhus och det var bara pensionärer och de var så coola. Vi är utomhus året runt, det är så roligt och vår instruktör som heter Vanja, hon är helt underbar. Hon ser alla människor, hon får oss att göra saker som vi inte tror att vi kan göra. Hon ser att vi kan göra det, men vi har inte förstått det ännu och till slut så kan man det, berättar Katarina Cronelid imponerad av sin instruktör.

Nyfikenheten och drivet att utvecklas är påtagligt och efter att kommit igång med gruppträningen utomhus så föll sig nästa steg naturligt.
– Sedan ville jag till gymmet. Det såg ut som en rymdstation där, med alla konstiga saker. Men jag fick en instruktion på maskinerna och tyckte det var riktigt roligt. I början hade jag väldigt lite vikter men efter ett tag märkte jag att det var lätt och då fick jag lägga på mer vikter. Då tänkte jag att det här måste vara en framgång säger Katarina med ett stort leende och förklarar att efter ett tag så kom hon över tröskeln att gå ner till gymmet. Hon tyckte att det var så kul och började lära känna människor där och de blev som en liten familj.

Katarina Cronelid är ett bra bevis på vad man kan åstadkomma med sin hälsa med ett gott driv och nyfikenhet. Foto: John Skoglund

Yoga blev nästa steg och där kom smidigheten in i bilden som ytterligare en utveckling av Katarinas hälsa och hon märkte att det gjorde en stor skillnad på kroppen. Sedan blev hon inspirerad av en annan kvinna i simhallen.
– En dag satt jag och pratade med en kvinna och hon sa att hon hade crawlat, och det här var ju det coolaste jag hade hört. Det är bara coola människor som crawlar och jag är ganska ”ocool” men jag har en längtan efter att bli cool. Jag gick med i en nybörjarkurs med damer i min ålder. Så vi tränade på där med crawlning och fick göra roliga övningar, pingvinen och stålmannen, det var så kul och när vi gjorde våra första crawltag så var det nästan halleluja.

Varje litet steg på en promenad är en investering i sin hälsa. Stärker du kroppen med vikter eller annan träning går det att läka sig själv och få ett enklare liv.
– Det är helt fantastiskt, jag upptäckte redan i vintras när det kom mycket snö. Jag var ute och skottade uppfarten och blev inte ens trött. Skottade hela altanen och fick inte ont i ryggen och det har aldrig hänt. Jag som varit så skröplig, det är helt otroligt, jag känner när jag bär kassarna från affären med raka armar, inga problem. Mina kassa knän knakade, det gör det inte längre för att jag byggt upp benmusklerna runt knäna med maskinerna nere i gymmet.

Vad ser du på sikt i din träningsresa?

– Jag ser på rummet i gymmet med fria vikter med skräckblandad förtjusning, jag vill bland annat lära mig göra marklyft, det ser så häftigt och coolt ut. Man måste utveckla sig och glutta på lite andra saker, avslutar Katarina Cronelid

Triceps, biceps, eller vilka muskler som tränas. All träning är bra träning vad det någon klok människa som sa. Foto: John Skoglund

Du kanske också gillar