Hem Hälsa KD vill att medborgare ska kunna stoppa fula hus

KD vill att medborgare ska kunna stoppa fula hus

förbi admin
0 kommentar

Kristdemokraterna hävdar i ett pressmeddelande att stadsbyggandet lider av ett demokratiskt underskott. 

– En av de vanligaste synpunkterna jag får till mig som politiker är från människor som tycker att det byggs för fult. Man undrar varför det inte byggs vackrare, varför det byggs så tråkigt, säger Kristdemokraternas gruppledare i Stockholms stad, Erik Slottner (KD).

Kritik från arkitekten

Panelen skulle bestå av 1000 personer som skickat in en intresseanmälan. Erik Slottner hoppas på att panelen skulle förhindra modernistiska byggen, och ger nya Liljevalchs som exempel. 

– Jag menar att fasader och byggnaders uttryck påverkar människors hälsa, faktiskt.

Förslaget har inspirerats av ett projekt i Upplands Väsby kommun. 600 medborgare svarade att de tyckte bäst om sekelskifteshus. Kommunen utlyste sedan en arkitekttävling där husen skulle se ut som de byggts för 100 år sedan.

”Inte seriöst”

En av de vinnande arkitekterna kritiserade projektet, och menade att det var för mycket fokus på fasaderna. Inga kvalitetskrav för hållbarhet, lägenhetsstorlek eller funktion fanns med i tävlingen.  

– Det är nog fasaden och det yttre som är viktigt när det kommer till vad medborgarna tycker, för det är det som påverkar det offentliga rummet. Lägenhetsfördelning och planlösning tycker jag inte att allmänheten har så mycket med att göra, säger Erik Slottner (KD).

 Oppositionen håller inte med om att ett det finns ett behov av en sådan här panel. 

”Det finns redan ett skönhetsråd i Stockholm. Att lägga till ytterligare ett skönhetsråd känns inte som ett seriöst förslag. Hade Kristdemokraterna menat allvar har de haft fyra år på sig när de styrt Stockholm”, skriver oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) i ett mejl till Kulturnyheterna. 

Du kanske också gillar