Hem Hälsa Lasse Berghagen sövd efter hjärtoperation – döttrarna: Kritiskt

Lasse Berghagen sövd efter hjärtoperation – döttrarna: Kritiskt

förbi admin
0 kommentar

Komplikationer efter hjärtoperation: Hyllningen i TV4 flyttas

Uppdaterad 17:40 | Publicerad 17:30

Lasse Berghagen.

Aftonbladet kan berätta att Lasse Berghagen har genomgått en stor hjärtoperation.

Dessvärre uppstod komplikationer och den folkkäre artisten har nu varit nedsövd i snart en vecka.

– Det är en kritisk situation för pappa, säger dottern Malin Berghagen.

Lasse Berghagen, 78, har kämpat med en sviktande hälsa under sommaren och har vid flera tillfällen tvingats ställa in offentliga åtaganden och framträdanden.

Den folkkäre artisten har vårdats på sjukhus sedan några veckor tillbaka och i en exklusiv intervju med Aftonbladet berättar nu döttrarna Malin Berghagen och Maria Berghagen att han genomgick en stor hjärtoperation förra helgen.

– Det var en ganska ordentlig operation som var nödvändig att göra. För sju år sedan fick pappa en ny hjärtklaff och under våren har det varit lite stökigt med hans hälsa och han har varit inne på sjukhus några vändor. Då tittade de på hans klaff och funderade på om de borde byta ut den. Men de konstaterade sedan att de ändå inte skulle göra det, säger Maria Berghagen.

Legat nedsövd sedan i lördags

Hon fortsätter:

– När pappa åkte in senaste gången på sjukhus hade han en form av infektionskänsla och det visade sig att det satt bakterier i klaffen. Klaffen hade inte heller så bra kvalitet och därför fick han antibiotika. Det är därför som han har legat inne en tid. Men efter ett tag insåg läkarna att klaffen ändå behövde bytas ut då bakterierna hade brutit ner delar av den. Därför behövde man öppna upp för att också rensa bort allt.

Dessvärre uppstod komplikationer under operationen och Lasse Berghagen har legat nedsövd på Karolinska sjukhuset sedan dess.

– Det har gjort att hela den här veckan har varit ganska instabil och jobbig för oss alla. På grund av komplikationer har pappa varit nedsövd sedan i lördags för att kroppen och organen måste få vila. Men klaffen är utbytt och han fick även ytterligare en ny klaff. De fick också bort alla bakterier vilket känns jätteskönt, säger Malin Berghagen.

Lasse Berghagen tilsammans med dottern Malin.

”Vi tar det dag för dag”

Hur är tillståndet i skrivande stund?

– Det är stabilt, men kritiskt. Herr Berghagen tickar på åt rätt håll, men vi har ingen aning om hur det går när han väl väcks. När man vaknar blir det återigen en belastning på hjärtat. Vi tar allt dag för dag, minut för minut. Även om det går åt rätt håll är vi fullt medvetna om att det fortfarande är en kritisk situation för pappa. Vad som helst kan hända. Det får inte uppstå komplikationer, det ska istället ticka på som det gör nu.

När träffade ni pappa senast?

– Jag var där kvällen innan operationen. Det var såklart lite nervöst, men vi hade en mysig stund tillsammans, säger Maria Berghagen.

Lasse Berghagen hälsa har varit vacklande en längre tid och Malin Berghagen berättar att pandemin också blev en tung period mentalt.

– Jag tror många av våra äldre tog pandemin ganska hårt då de inte kunde gå ut. Pappa är ju också så van att jobba och träffa mycket människor, förklarar Malin Berghagen.

Lasse Berghagen ihop med dottern Maria.

Skulle hyllats i TV4 på söndag

Maria Berghagen tar vid:

– De senaste åren har det varit lite upp och ner. För tre år sedan drabbades pappa också av blodförgiftning efter att ha fått ett sår på armen. Då låg han inne ganska länge. Även om de fick bukt på allt var det såklart en pärs i sig.

På söndag skulle Lasse Berghagen hyllats stort i tv-programmet ”Vilket liv!” som leds av Renée Nyberg. Men TV4 har i samråd med familjen valt att skjuta fram programmet. Istället kommer avsnittet med Carola Häggkvist sändas.

– Vi vill och hoppas att pappa ska få se programmet själv och vara vaken och klar. Det är också känsligt för familjen och alla hans vänner just nu.

Malin Berghagen och Maria Berghagen vädjar nu till såväl allmänheten som media att låta familjen ta sig igenom den här svåra processen i lugn och ro.

– Men vi ville ändå göra det här nu så att folk får veta. Det är inte bara vår pappa, det är hela Sveriges Lasse.


Det här har hänt

  • I juli tvingades Lasse Berghagen ställa in ett åtagande under Visfestivalen i Västervik. Han skulle dels dela ut ett stipendium från Jontefonden och dels närvara när han skulle hyllas med att få sitt namn uppsatt på Visvägen i Västervik. Dottern Maria Berghagen fick hoppa in i sin fars ställe.
  • Hjärtproblemen gjorde även att han tvingades ställa in sin medverkan på bankmiljardären och nära vännen Anders Wiklöfs årliga födelsedagskonsert på Åland i juli. Men då förklarade Lasse Berghagen att han trots allt ändå mådde bra.
  • Så sent som den 27 augusti skulle Lasse Berghagen ha framträtt vid utdelningen av Cornelisstipendiet på Mosebacketerrassen i Stockholm. Strax innan meddelade arrangören att Lasse Berghagen tvingades ställa in sin medverkan, han ersattes snabbt av Dogge Doggelito som var förra årets stipendiat.
  • Sedan dess har Lasse Berghagen vårdats på sjukhus för sina hjärtproblem. I skrivande stund ligger han nedsövd på Karolinska sjukhuset i Solna efter sin senaste hjärtoperation.

Du kanske också gillar