Hem Hälsa LOKALA FÖRETAG ÅRETS VINNARE I KALMAR LÄN

LOKALA FÖRETAG ÅRETS VINNARE I KALMAR LÄN

förbi admin
0 kommentarMattias Djurstedt och Carl-Henrik Fernandi är årets vinnare i Kalmar län. I mitten landshövding Allan Widman.

Foto: Anders Blank

Vid en ceremoni på länsresidenset i dag utsågs två Västerviksföretag till årets länsvinnare av Skapa-priset 2023. Carl-Henrik Fernandi på Fernandi Innovation AB mottog Skapa-priset Kalmar län. Skapa-talang för unga innovatörer blev Mattias Djurstedt på Cresponix AB, som också har koppling till Vimmerby. 

Fernandi Innovation AB arbetar med att utveckla morgondagens förpackningslösningar, för att helt fasa ut förpackningar med aluminium och plast.

– Jag blev så glad att detta uppmärksammas och det är naturligtvis fint att belönas för alla nedlagda timmar på att försöka lösa detta stora samhällsproblem. Mitt fokus har alltid varit att försöka bidra med positiv input vad gäller hälsa och miljö, främst att stärka människors både fysiska och psykiska hälsa, säger Carl-Henrik Fernandi i ett pressmeddelande.

“Stor tacksamhet”

Efter många års forskning har Cresponix AB fått fram en landbaserad och hållbar odlingsteknik för scampi som är anpassad för kallt klimat.

– Jag känner en stor tacksamhet för detta pris och det är kul när ens hårda arbete får en utmärkelse som denna! Det här fyller mig med energi för allt fortsätta jaga målet om ett cirkulärt och hållbart livsmedelssystem, säger Mattias Djurstedt. 

Den regionala Skapa-juryn består av landshövding Allan Widman, representanter från Science Park, Almi Företagspartner, Region Kalmar län, lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer.

Får pitcha sin idé

Länsvinnarna får vardera 10 000 kronor från Stiftelsen Skapa respektive Stiftelsen Agne Johanssons minnesfond. De nationella priserna delas ut på Skapas innovationsgala den 9 november i Stockholms stadshuset. Tidigare på dagen får länsvinnarna även möjlighet att pitcha sin idé inför publik.

HÄR kan du läsa ett längre reportage med Mattias Djurstedt från förra året.

Du kanske också gillar