Hem Hälsa Mamma, så mår du bra under småbarnstiden!

Mamma, så mår du bra under småbarnstiden!

förbi admin
0 kommentar

Det är lätt att glömma att ta hand om sig själv som nybliven mamma och samtidigt ge den nyfödda mycket tid och uppmärksamhet. Barnmorskan Maria Wigbrant tipsar här om hur du bäst tar hand om din hälsa, ditt välmående och din relation under småbarnstiden.

Maria Wigbrant är barnmorska med lång erfarenhet av att hjälpa gravida kvinnor och nyblivna mammor till en hälsosam livsstil. Hon är även träningsinstruktör och utbildare.

Heltäckande mammabok

Nu är hon aktuell med ”Stark, glad mamma”, en bok med fokus på att träna och stärka upp kroppen efter graviditet och förlossning. Men den tar även upp kost, relationer och mental hälsa.

LÄS OCKSÅ: Moa Herngrens guide till en fungerande bonusfamilj

Barnmorskan Maria Wigbrant
© Tillhandahålls av Kurera
Barnmorskan Maria Wigbrant


Barnmorskan Maria Wigbrant vill att nyblivna föräldrar ska strunta i att jämföra sig med andra.

Vilka av dessa komponenter upplever du att nyblivna mammor generellt tampas mest med?  

–  Jag tror det är väldigt individuellt men jag upplever nog att majoriteten tampas med att det blir en större omställning i livet och i relationen än de hade kunnat föreställa sig. Traditionella könsroller blir för många väldigt tydliga när de blir föräldrar.

Våga vara snäll mot dig själv

Vad gäller träning så upplever Maria Wigbrant att de tjejer som tidigare varit fysiskt aktiva ibland har lite väl bråttom.

– De kan ha svårt att förstå den fysiologiska läkningsprocessens tid, att det tar minst nio månader för kroppen att något sånär återhämta sig. Att våga var lite snäll mot sig själv!

LÄS OCKSÅ: Relationsexperten: ”Så håller ni kärleken vid liv över tid”

Och hur skulle du, med din erfarenhet som både barnmorska och träningsinstruktör, önska att det såg ut? 

Att alla föräldrar levde lite mer under devisen “good enough” och litade på sin förmåga. Att allt inte behöver vara perfekt och att man inte skulle jämföra sig med andra och ägnade mindre tid åt sociala medier.

Föräldraskap är att vara konstant tillgänglig

Maria Wigbrant skriver på ett ställe i boken: “Du är inte föräldraledig, du föräldra-arbetar”.

Vill du utveckla vad du menar med det?

– Vad jag menar är att många behöver förstå att nu har ni en ny schemaplanerare och att man kanske får sätta sitt eget liv på paus ett tag. Att vara förälder är att vara tillgänglig 24/7 och att det kan liknas vid ett arbete. Att vårda och ta hand om ett barn innebär just arbete.Bokomslag


© Tillhandahålls av Kurera
Bokomslag

LÄS OCKSÅ: Egentid värderas högt av singelföräldrar

Vad tycker du är viktigast att ha i bakhuvudet för att ta vara på tiden som nybliven mamma på bästa sätt, och få en bra start ihop med sin baby. Där även barnets välmående förstås är i fokus?

– Kom ihåg, att får barnet närhet, mat, sömn och dagsljus och en jädrans massa kärlek så kommer man långt. Att acceptera att vissa dagar är det inte skitkul, men att det ofta går över. Fortsätt samtala med varandra, inte tävla om saker och ge varandra tid för sig själv ibland. Vårda relationen och kom ihåg varför man valde varandra. Hjälps åt och “be kind – always”.

Av Carolina Eriksson 

Maria Wigbrants råd till nyblivna mammor

  • Träning: All träning som blir av räknas, och kanske behöver du ibland planera.
  • Kost: Tänk alla färger på tallriken, förbered innan så maten finns tillgänglig
  • Relationer: Fortsätt vara nyfikna på varandra. Peppa och uppmuntra varandra. Låt var och en göra “på sitt sätt” med barnet. Sluta aldrig prata, och dejta! Om det inte funkar – sök hjälp!
  • Knoppen/mental hälsa: dagsljus, mat och sömn är A och O. Får du därtill möjlighet till rörelse så mår du ofta bra. Om inte, ta hjälp!
  • Du kanske också gillar