Hem Hälsa Många queera kvinnor är rädda för att söka vård – QX

Många queera kvinnor är rädda för att söka vård – QX

förbi admin
0 kommentar

I en ny rapport från hiv & hälsa på RFSL Stockholm har kvinnor som har sex med kvinnor (KSK) fått berätta om sina erfarenheter och sin relation till vården. Undersökningen gjordes under 2022 med bidrag från Jämställdhetsmyndigheten och är den första i sitt slag.

Caro Wikbro Rannberg ligger bakom undersökningen, här är hennes tre största insikter från arbetet.

  •  Vården har inte den kunskap som de behöver för att kunna bemöta målgruppen på bästa sätt. Många inom målgruppen berättar om hur de är rädda för att bli behandlade sämre om det kommer fram att de inte är heterosexuella. Det gör att man väljer att inte berätta om sin sexuella läggning, även i de fall då det är relevant för den vård man söker.
  • Det finns fortfarande mycket okunskap om cellprovtagning och överföring av STI inom målgruppen KSK, men även inom vården. Vilket resulterar i att målgruppen inte testar sig och i flera fall när de försöker så blir de nekade både testning av STI och cellprovtagning.
  • Det finns fortfarande otroligt mycket att göra inom all slags vård för att lesbiska, bisexuella och queera kvinnor ska få tillgång till jämställd hälsa. Vi är långt ifrån där ännu och mycket behövs göras på flera fronter. Vårdpersonal måste utbildas, mottagningar hbtqi-certifieras och målgruppen måste få tillgång till korrekt information för att kunna tillgodose sina behov.

Läs hela rapporten på RFSL Stockholm. 

Vi behöver ditt stöd

När du ändå är här och läser artikeln på QX.se vill vi be dig hjälpa oss att fortsätta vårt redaktionella arbete!

Vi ber dig bli prenumerant på QX nu, så vi kan fortsätta vår verksamhet att berätta om och ge röst åt regnbågssamhället.

Stöd oss här

Du kanske också gillar