Hem Hälsa Mäns psykiska hälsa – något det talas alldeles för lite om – Vahlstroms blogg

Mäns psykiska hälsa – något det talas alldeles för lite om – Vahlstroms blogg

förbi admin
0 kommentar

Hela Depp vs. Heard-situationen har gett nytt liv åt diskutioner kring något väldigt viktigt, nämligen mäns psykiska hälsa. Jag tänker inte gå in någonting på den rättegången och säga vem som har rätt eller fel, för det är inte vad detta handlar om. Det handlar istället om hur ovanligt det är att det pratas om psykiska hälsa hos män. Där här handlar absolut inte om mig själv, men jag anser att det är ett väldigt viktigt ämne att prata om.

Det pratas ofta om kvinnors hälsa, både fysiskt och psykiskt, och med all rätt. Det är en väldigt viktig sak att prata om. Män har dock svårt att själva prata om hur de mår. I en undersökning som Under Kevlaret, en ideel organisation som jobbar för att stötta killar och unga män att möta sina känslor, gjorde i slutet på förra året visade det sig att en av tre personer hindrar sig från att visa sina känslor för att inte framstå som svaga. Det här handlar om killar och män i åldrarna 13-28. 17% svarade att de mår dåligt (1-4 på en 10-gradrig skala).

Det kan handla om många olika saker, speciellt för yngre killar. En sak som berör män i alla åldrar är psykiskt våld i nära relation. Till skillnad mot kvinnor, som mer utsätts för fysiskt våld, rapporterar män att “de har utsatts för psykiskt snarare än fysiskt våld. Det kan handla om verbala angrepp (förlöjligande och mobbning), isolering (social eller ekonomisk), svartsjuka, hot om fysiskt våld, hot om skilsmässa och förstörelse av personlig egendom.” (från NCK)

I studien ”Våld och hälsa” från 2014 uppgav 8% av männen uppgav att de utsatts för upprepat och systematiskt psykiskt våld av en nuvarande eller tidigare partner.

Igen, från NCK: “Att som man vara utsatt för våld i en nära relation kan ofta ses som motsatsen till den förväntade mansrollen där mannen förmodas vara stark nog att försvara sig. Detta leder till att många män försöker lösa sin situation på egen hand utan att söka hjälp utifrån.”

Det är där problemet ligger. Vi män vågar inte prata om våra känslor, oavsett om det är att vi utsatts för våld eller om något annat ligger bakom, speciellt i dagens onlinesamhälla där folk verkar anse att man kan säga vad som helst. Det finns så många olika anledningar. Vi har säkert alla mått dåligt över någonting i vårt liv. Har vi pratat med någon om det? Troligtvis svarar de flesta nej. Jag har varit där, jag har haft en relation som var både psykiskt och fysiskt jobbig. Det nämnde jag inte för någon. Det jag vill påpeka är att det inte alls har något att göra med min nuvarande relation.

Vi måste börja våga prata om sånt här. Hälsa är viktigt, oavsett om du är man, kvinna, djur eller ett träd. Det finns kanske nårga av er som tycker det här är störtlöjligt, trams, patetiskt. Då får ni göra det. Jag tycker det är en väldigt viktig sak att belysa. Om du behöver prata med någon kommer dina vänner säkerligen lyssna, trots att du tror att de kommer anse att du är en fjolla. Vill du inte göra det finns det bra hjälplinjer och sidor. Jag länkar till några av dem här nedan. Informationen är hämtad från Suicide Zero.

Mansjouren:

Mansjouren är en ideell förening som lyssnar och ger samtalsstöd till män som behöver prata om sin situation och hitta sin egen väg ut ur den.

Telefon: 08-30 30 20

Webb: Mansjouren.se

Öppettider:

Vardagar och söndagar: 12:00-14:00 och 18:00-20:00

Lördagar: klockan 12:00-14:00

Under Kevlaret

Under Kevlaret är en organisation där killar stöttar killar. Under Kevlaret vill få killar att känna sig trygga i att uttrycka känslor, be om hjälp och stötta varandra.

Webb: underkevlaret.se

Killar.se (av organisationen MÄN)

Killar.se är en stödsida som drivs av organisationen MÄN och riktar sig till alla som definierar sig som ung kille mellan 10-20 år. Här kan du chatta helt anonymt med någon som lyssnar, stöttar och peppar.

Ålder: 10-20 år

Chatt (sö – to kl 19-21)

Samtalsmottagning för dig som är 15-25 år

Webb: Killfrågor.se

 

Ta hand om er där ute!

Du kanske också gillar